Твердіший – фіолетового кольору і дуже м’який – ніжно рожевого кольору: пірофілітові породи в Овруцькому кряжі. ФОТО

  Житомирщина багата різними копалинами та мінералами , які кожного дня видобувають для використання  у сфері матеріального виробництва. Овруччина багата пірофілітовими породами.

   Український академік Павло Тутковський одним з перших вивчав пірофілітові породи і називав їх «тальковими сланцями».

  До їх числа відноситься м’який сланець або пірофілітів сланець, який був знайдений поблизу с. Збраньки Овруцького району. Зустрічається в двох різновидах: твердіший – фіолетового кольору і дуже м’який – ніжно рожевого кольору.

  У своїх дослідженнях учений дійшов висновку, що перші розробки пірофіліту поблизу Овруча відносяться до палеоліту, а в епоху неоліту тут вже працювали сировинні майстерні. Цей матеріал до Х століття був одним з найбільш поширених виробничих матеріалів Київської Русі. В Україні всі відомі родовища пірофілітових сланців розташовані в Овруцькому районі Житомирської області(Кур’янівське та Нагорянське родовища). Звідси пірофіліт відправляли на Мінський порцеляновий завод для виготовлення сажових та маякових пальників. Також з пірофіліту можна виготовляти косметику, а саме пудру.

  Збранківська шахта була закладена у 1930 році для видобутку рожевого пірофіліту з лінз пірофілітових сланців потужністю від 0,1 до 40 м, які залягають серед рожевих кварцитів товкачівської світи  нижнього протерозою. Проте, шахта і окремі штольні пропрацювали нетривалий час і згодом, за нез’ясованих обставин, були занедбані. Згадки про цю шахту можна знайти в окремих виробничих звітах і публікаціях тих років.

2

3

4

5

6

9

8

Катерина Косякевич

Фото автора

Новини Житомира

    
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework