Український стоунхендж, унікальний костел і маєток дружини Оноре де Бальзака

  Сайт Новоград.City створив рейтинг із 5 місць Житомирщини, які обов’язково треба відвідати.

 1. Кам’яне село

om 19121702 1

  Кам’яне  село – одне з найзагадковіших місць України. Розташоване у глухих поліських лісах, воно неабияк приваблює до себе туристів. Місцеві жителі його називають "українським Стоунхенджем". На площі билзько 15 гектарів розкидані по лісу величезні, наполіровані дощем валуни. Більшість гігантських каменів вкрита мохом. Якщо дивитися на ці валуни з певної відстані, то можна прийняти їх за невелике поселення на узліссі.

  У цьому незвичайному "селі" є своя власна "площа" на ній розташована "школа" і "церква".

  У всіх, хто сюди приїжджає виникає одне питання: "Як ці каменюки змогли опинитися у лісах на великій відстані від гірських масивів". Вчені поки не змогли точно визначити походження каменів. Варіанти два: камені були принесені льодовиком зі Скандинавії чи глиби – це залишки древніх високих гір, які перебували на цій території та були оголені льодовиком.

  Камені розташовані в певних місцях, що говорить про можливе пересуванні їх нашими предками з місця на місце. Як це здійснювалося, теж поки невідомо, оскільки вага каменів просто величезна.

  Старовіри вважають, що на це село опустився сам Господь і, в покарання людям за їх жадібність, перетворив хати в камені. А на одному з таких валунів він залишив слід. Нині цей камінь є найважливішою пам’яткою села Кам’яне. Для того аби кожен приїжджий міг поглянути на слід Господа до валуна приставили драбину. Нині село Кам’яне є геологічним заказником місцевого значення.

2. Палац Бержинських-Терещенків

om 19121702 2

  Маєток розташований в місті Андрушівка та вважається найкращою пам’яткою історії всього району. Зараз у двоповерховому палаці побудованому у стилі французького неоренесансу розміщується школа. Зі старих часів у палаці в окремих приміщеннях збереглися мармурові сходи й ліплені позолочені стелі. До палацового комплексу, крім самого палацу, входили оранжереї, господарчий корпус, парк тощо. Серед господарських будівель – стайні, комори та інші. З тильного боку палацу зберігся великий фонтан невідомого походження.

3. Маєток Ганських

om 19121702 1

  В селі Верхівня Ружинського району зберігся маєток Ганських. Відомий він тим, що з його власницею – Евеліною Ганською,  кілька років жив французький письменник Оноре де Бальзак. Будівлі маєтку стоять серед чималого парку неподалік сільського ставка. Місцевість тут і зараз цікава, будівлі добре збереглись, а працівники музею Бальзака розказують про історію маєтку та великого кохання, що спалахнуло між письменником та власницею садиби.

  Палац збудований в імперському стилі, за прикладом архітектури Римської імперії, а вхідні портики з колонами прикрашають величезні барельєфи.

4. Острів кохання

om 19121702 1

  Село Старий Солотвин засноване ще у 16 столітті. Проте неабияку популярність цей населений пункт здобув зовсім недавно. А все завдяки невеликому дерев’яному будиночку.

  Острів кохання – місце рукотворне. При цьому, він не має жодного стосунку до кохання – будиночок рибальський. Його побудували ще у 19 столітті, а фантазія мандрівників додала романтичному місцю відповідну назву. Будинок і справді наче перенесений з казки, а серед дерев він виглядає просто фантастично. Завдяки атмосфері таємничості та надзвичайній красі будиночок став дуже популярним у туристів.

  Єдине чим можна зайнятися на острівку це фото. За будь-якої погоди тут можна наклацати силу-силенну чудових романтичних знімків і викликати заздрість фоловерів у Instagram.

  Село Старий Солотвин розташовується неподалік від шосе, що з’єднує Житомир та Бердичів.

5. Костел св. Станіслава

om 19121702 5

  Костел знаходиться у Лебедівці Новоград-Волинського району. Храм збудований у 1925-1927 роках. У 1935 р. в ньому влаштували сховище зерна.

  Як розповідають мешканці, дозвіл на будову храму був підписаний самим Володимиром Леніним. Тому в часи, коли інші храми руйнувалися заїдливими борцями з Богом, в Лебедівці будували храм руками цих же "товаріщєй", адже наказ підписаний самим вождем пролетаріату."

  Цікавий факт: костел св. Станіслава побудований за чотири роки майстром Свідерским з синами з дерева та без цвяхів.

Новини Житомира

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework