Топ-6 об’єктів паломництва на Житомирщині

  На Житомирщині багато різних монастирів, соборів.

   tic.zt.ua підготували шість най розповсюджених об’єктів паломництва на Житомирщині.

  Монастир-фортеця Ордену Босих Кармелітів

  Монастир-фортеця Ордену Босих Кармелітів − католицький монастир-фортеця, збудований 1642 року на згадку про дивовижне звільнення з турецького полону відомого політичного діяча Речі Посполитої. Був потужним книговидавничим центром. Будівля вражає рідкісним поєднанням елементів бароко і рококо, чудовими вежами та унікальними експонатами історичного музею. Завдяки величній архітектурі у поєднанні з оборонними спорудами та мальовничим місцем розташування на пагорбі над розливом річки Гнилоп’ять комплекс не поступається за величчю найвідомішим католицьких кляшторам. Це і до сьогодні одне з найголовніших місць паломництва у католицькому світі – тут знаходиться шанована серед католиків ікона Бердичівської Божої Матері.

  Адреса: Житомирська область, м. Бердичів, площа Соборна, 25

  Спасо-Преображенський кафедральний собор

  Спасо-Преображенський кафедральний собор – пам’ятник архітектури державного значення, один з найбільших православних храмів на Україні, а також найвеличніша та найдовершеніша будівля в місті Житомир. Собор зведений у XIX столітті на місці зруйнованої Василіанської церкви. В художньому оформленні інтер’єрів собору була закладена ідея показу мінеральних багатств Волині, тому були використані граніти та лабрадорити Житомирщини. В інтер’єрі пам’ятки − настінний олійний живопис XIX ст. Ікони собору написано російським академіком Михайлом Васильєвим. Екстер’єр цегляний, в російсько-візантійському стилі, з чотириярусною дзвіницею, що примикає до західного фасаду. Висота собору 53 метрів.

  Адреса: м. Житомир, майдан Перемоги, 14

kk1810192 2

  Спасо-Преображенський Тригірський чоловічий монастир

  Спасо-Преображенський Тригірський чоловічий монастир знаходиться в однойменному селі Тригір'я на території Житомирської області. Його заснування датується 1583 роком. Місцем розташування стало піднесене узбережжі річки Тетерів. У монастиря довга і насичена історія існування. На початку XVIII століття він потрапив під юрисдикцію уніатської церкви, а в 1839 році був повернений в лоно православ’я. Будівництво стародавньої будівлі проходило під керівництвом князя Володимира Житомирського. Головною святинею монастиря є всіма шанована чудотворна ікона Тригірської Божої Матері, що відноситься по стилю письма до XVIII століття. За переказами, вона з’явилася в джерелі поблизу монастиря. Від церковної огорожі погляду мандрівників відкривається небувалої краси панорама. Звідси видно краєвиди каньйону, величезне водосховище, скелясте узбережжя, покрите деревами різної породи.

  Адреса: Житомирська область, Житомирський район, с. Тригір'я

  Координати: 50°11′54″ пн. ш. 28°22′22″ сх. д.

kk1810192 3

  Захоронення Цадика

  Село Нові Велідники є одним із місць паломництва хасидів, які приїжджають на місце поховання рабина Цадика Ісроеля, який помер у 1870 році. У січні сюди приїжджає більше 1000 віруючих не тільки з Ізраїлю, але і з інших держав. Село Нові Велідники має довгу історію. Воно було засноване ще в ХVI столітті, у 1545 році. Тут є багато історичних об’єктів і пам’яток. Наприклад, Василівський золотоверхий храм, що датується 1190 роком (відреставрований у 1907-1909 роках) і однойменний жіночий монастир, Свято-Преображенський собор (1678 рік), пам’ятний знак про поховання князя Олега (977 рік).

  Охель (місце для звершення молитов на місцях поховання) розташована на місцевому єврейському кладовищі. Для паломників за допомогою рабина Меїр Габая організовують обід - їжу та гарячі напої.

  Після відвідин могили Цадика у Нових Велідниках велика частина хасидів відправляється на моління в Умань і Меджибіж.

  Адреса:  Житомирська область, Овруцький район, село Нові Велідники

kk1810192 4

  Чоловічий монастир Казанської ікони Божої Матері в урочищі Кипяче

  Цей чоловічий монастир Казанської ікони Божої Матері розташований недалеко від селища Чоповичі в Житомирській області.

  Це містечко називається урочище Кипяче. Таку назву отримано завдяки споконвічним переказам: вода довколишнього джерела в 1911 році одного разу скипіла, після чого стала цілющою від раптового явища вогненної ікони Казанської Божої Матері. Вода в чудотворному ключі виявилася майже гарячою, тому місцевість так і охрестили.

  Після спорудження Казанської каплиці недалеко від благотворного джерела почав будуватися монастир. У 1917 році тут було закладено Свято-Преображенський монастир.

  Трохи вище від ключа збудували скромну церкву з дерева на честь Усікновення глави Іоанна Предтечі.

  У 1920 році під час Громадянської війни тут все знищили, але обитель діяла до 1934 року, після чого була знищена радянською владою.

  Право на існування знову отримала в 2002 році, згідно з постановою Священного Синоду Української Православної Церкви.

   Адреса: Житомирська область, Малинський район, урочище Кипяче, в 5 км від с. Чоповичі

kk1810192 5

  Свято-Георгіївський Городницький чоловічий монастир

  Свято-Георгіївський Городницький монастир, що розташувався на високому березі річки Случ, був відомий уже з середини XVI століття. Цей чудовий краєвид немовби Самим Господом визначений для тихої чернечої молитви, тому не дивно, що з давніх віків на цих пагорбах вирішили знайти собі притулок православні іноки. Проте ту обитель разом із невеличким містечком було повністю знищено поляками під час нападу на українські землі. На цьому місці не залишилося тоді нічого, тому і місцевість ця отримала назву "Городниця", іншими словами – "города ніц", тобто "міста немає".

  З тих давніх часів в обителі залишилися лише старовинні монастирські поховання, які свідчать про багатовікову православну присутність на цих місцях та древні дуби-красені, що немовби славні богатирі, стоять навкруги, зберігаючи спокій і тишу.

  Адреса: Житомирська область, Новоград-Волинський район, смт Городниця, вул. Монастирська, 1

kk1810192 6

Новини Житомира

       
 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework