Вперше: Змієві вали на Житомирщині. ФОТО

  Вперше на Житомирщині висвітлено Змієві вали. Їх знайшов Павло Мокрицький – житомирський фотограф, поет та мандрівник.

  «Про Змієві вали чули мабуть всі, а от на Житомирщині -хто їх бачив? Я особисто, давно їх вишукував в джерелах-картах,якось було безуспішно шукав в лісі біля Яроповичей, і от лише тепер знайшов, та й то за підказки місцевого жителя. Хіба не дивно -найзагадковіша легендарна атракція, а ми дотепер не знаємо як вона виглядає.? Так само інтернет розводить руками -мовляв з Житомирщині фото їх не маю....Тексту багато, та жодної фотки з розвідки «по місцю»», – пише Павло Мокрицький у фейсбуці.

  Ніколи, ніколи ніяких змієвих валів не реєструвалось в нашій області північніше Негребівки (близ Радомишля). Хоча ще археологічна карта Антоновича вказує уривок валів біля с.Корчівка (Чернях), та пізніше археологи встановлюють що це залишки городища (фото цих валів від городища можна глянути в нашому Туристичному Атласі . Особливість залишків Змієвих валів другого-третього ряду( ті, які саме на Житомирщині) -вони невеликі і почасти вже запливли чи розорані.Перше ж оборонне кільце Змієвих валів - це величні насипи, як ото у Василькові, біля церкви.

  Наші ж треба шукати-видивлятись. Точно є залишки валів від Негребівки до Зарудного (біля Радомишля), які описані в "Опісаніях Київської губернії", на яких автор ще зазначав товсті дуби! Також на північ від Попільні, полями в'ється.

  Тож вперше Павло Мокрицький висвітлив  Змієві вали на Житомирщині - саме вздовж річкової тераси над Корнинським (нині) водосховищем, між селами Рудка-Криве. Ці вали зазначені в багатьох джерелах і картах. Так, нині це всього лиш довжелезні метрової висоти зарослі і частково знищені вали, які зайдам і в око не впадають як щось легендарне і древнє. Та саме такі вони в нашім краї, на оборонній околиці древнього Києва.

kk08012013 2

kk08012013 3

Новини Житомира

   
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework