Свято-Георгіївський Ставропігійний монастир на Житомирщині. ФОТО

  Городницький в ім'я Великомученика Георгія Побідоносця ставропігійний чоловічий монастир знаходиться в селищі Городниця Новоград-Волинського р-ну Житомирської області.

 

  Розташований на високому березі річки Случ, він був відомий вже з середини 16 століття.

 Під час Північної війни (1700-1721рр.) Городниця була зруйнована (тактика "випаленої земл" якраз тоді і використовувалася відступаючими військами Петра). Храм був спалений, чернеча громада загинула.
У 1744 р. на кошти парафіян містечка Городниця на місці знищеного храму була побудована дерев'яна церква в ім'я вмч Георгія Побідоносця. До храму примикала дерев'яна дзвіниця. За описом 1888 р. відремонтована в 1862 і 1881 рр. Георгіївська церква була "міцна", покрита бляхою, при ній знаходилися будинок причту і господарські споруди. У церкві служили священик А. Ф. Новоселецький, дяк І. І. Баторевіч, паламар і Просфорник.
У 1891 році при церкві заснований жіночий монастир.kd30011914 2

 Активну участь у відродженні обителі прийняв майбутній Київський митрополит Антоній Храповицький, який в ті часи очолював Житомирську кафедру. Саме завдяки йому в заново відродженій обителі було зведено на початку ХХ століття прекрасний собор на честь святого великомученика Георгія Переможця. Ця дивовижно велична споруда, прикрашена всередині чудовими розписами, є справжньою окрасою не тільки Городниці, але і всього Поліського краю.
6 травня 1903 року він був освячений, а дерев'яна церква 1744 р. переосвячена в ім'я прп. Симеона Стовпника, побудовані келії. У 1914 р. невелика жіноча громада була скасована, заснований чоловічий монастир.
Під час трагічних післяреволюційних подій минулого століття, в 1923 році монастир був закритий, Георгіївський собор розорений, а його корпуси зруйновані. Симеонівська церква підірвана.
Лише після Великої Вітчизняної війни в 1945 було дозволено відкрити Свято-Георгіївський храм як парафіяльну церкву. Таким чином, це святе місце вже пережило своє третє відродження.
Чернече життя вдалося відродити тут лише в 1979 році, коли парафію очолив монах Олександр, нині Архієпископ Городницький Вікарій Київської Митрополії.
  Глави собору і дзвіниці оформлені арками, що спираються на здвоєні колонки. Фасади розділені розвиненим карнизом на 2 яруси, відтворюють форми позакомарного покриття, підвищеного в центральних рукавах планового хреста. Закомари і прясла стін в обох ярусах прорізані високими арочними вікнами (потрійними в центральних пряслах, подвійними в інших); вхід в храм обрамлений перспективним порталом.
23 листопада 1989 р. Городницький монастир був офіційно відкритий, в 1994 році отримав статус ставропігійного.kd30011914 3
  Сьогодні Городницький монастир об'єднує в собі, за традицією стародавньої Церкви, два чернечих суспільства: чоловічу Свято Георгіївську і жіночу – на честь ікони Божої Матері "Утамуй мої печалі". Обидві громади не тільки повністю забезпечують життєдіяльність монастиря, а й активно займаються просвітницькою і милосердницькою діяльністю серед жителів Городниці. Наприклад, сільські діти завжди з радістю відвідують монастирську недільну школу, а всі літні малозабезпечені жителі цього селища харчуються в цій обителі, жителі мають можливість купувати доброякісні сільгосппродукти, вироблені ченцями в підсобному господарстві.
  Чернечі келії Свято-Георгіївського монастиря вже вдалося відродити повноцінне монастирське життя, і на сьогодні ця обитель є глибоко шанованою православною святинею не тільки Житомирщини, а й усієї України. Монастир знають і далеко за межами України. Щорічно його відвідують сотні паломників.
  Відреставрований Свято-Георгіївський собор. В кінці 1980-х рр. на місці підірваної церкви преподобного Симеона побудована однойменна каплиця-вівтар, освячений митрополитом Київським і всієї України Володимиром (Сабоданом), який є Священноархімандритом обителі. Тепер перед нею влітку на великі свята відбуваються богослужіння під відкритим небом.
1995 був побудований 2-поверховий кам'яний келійний корпус, в якому в 1997 році освячений теплий храм на честь ікони Божої Матері "Утамуй мої печалі". Цей чудотворний образ, а також частки мощей великомученика Георгія Побідоносця і великомучениці Варвари, преподобних отців Києво-Печерських є святинями обителі.
  6 травня 2003 року відбулися урочистості, присвячені 100-річчю освячення Свято-Георгіївського собору, в яких брали участь митрополит Київський і всієї України Володимир (Сабодан), архиєреї УПЦ, світські влади.

  Адреса: Житомирська область, Новоград-Волинський район, смт Городниця, вул. Монастирська, 1

Джерело: tic.zt.ua

Новини Житомира

   

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework