Неоренесансний палац для студентів в Житомирській області. ФОТО

  У двоповерховому палаці родини Терещенків у Турчинівці, що є пам’яткою архітектури національного значення, тепер навчаються студенти.

  Проєкт «Точка на карті» продовжує цікаві подорожі Житомирщиною і цього разу пропонує екскурсію до маєтку в селі Турчинівка Чуднівського району, який красивий у будь-яку пору року. Обійдемо палац по периметру, милуючись його дивовижним стилем, піднімемося на другий поверх старими дерев’яними сходами і дізнаємося про Наталію Уварову, якій довелося залишити батьківщину, та її улюбленого внука, якого вона навчала української мови у далекій Франції.

  Добратися до Турчинівки нескладно, якщо їхати відремонтованою торік трасою Житомир-Чернівці. У Чуднові треба повернути ліворуч і майже за 13 кілометрів буде маєток із парком і палацом. Сільська дорога потребує ремонту, але велич архітектурного шедевру, якою помилуєтеся компенсує усі незручності.

  ПАЛАЦ ДЛЯ ДОНЬКИ

  На Житомирщині є п’ять пам’яток архітектури, що пов’язані з родиною відомих меценатів та підприємців Терещенків. Це палаци у Турчинівці та Червоному, маєток родини цукровиків в Андрушівці, будинок поблизу села Троянів під Житомиром, а також, на жаль, уже руїни від палацу в Денишах.

  Щодо турчинівського маєтку, то він включає в себе парк, палац та господарські будівлі.

kd10022013 2

  Крізь щілини металевої брами видніється паркова алея, а далі – осяяний сонцем палац. Одразу спадає на думку, що в такому має лунати класична музика або ж тут могли б навчати художників чи акторів.

kd10022013 3

    Однак банер при вході на територію садиби з написом «Турчинівський професійний ліцей» пояснює, що готують тут фахівців робітничих спеціальностей і періодично спокій цієї затишної місцини порушує звук добре знайомого усім шкільного дзвінка.kd10022013 4

   Прямуючи до палацу, помічаю табличку з написом, що тутешній парк площею 11 га, є пам’яткою садово-паркового мистецтва місцевого значення. За височенними деревами видніється красива, велична й навіть химерна будівля. Архітектурне оздоблення добре тримається попри час і випробування, а от колись дерев’яні вікна тут замінили на металопластикові.

kd10022013 5

  Працівники ліцею кажуть, що масивні вхідні дерев’яні двері збереглися ще з часу побудови палацу і ними всередину потрапляли його перші господарі. У самому палаці вражають височенні стелі, оздоблені ліпниною, а також старі добряче втоптані, але міцні дерев’яні сходи з поручнями та такий самий зафарбований, мабуть, не одним кілограмом фарби, паркет.

kd10022013 6

   Інна Пащенко
  «У мене часто запитують, чи немає тут у нас окремої музейної кімнати. Розумієте, кожен кабінет, коридор, сходи – це і є наш музей», - розпочинає екскурсію методист Турчинівського професійного ліцею Інна Пащенко.

  У навчальному закладі вона працює з 1986 року і каже, що в радянські часи історія палацу та його господарів була забороненою темою. Натомість нинішні студенти знають про минуле будівлі, бо ж їхні заняття проходять у кімнатах, де колись відбувалися бали та урочисті прийоми.

  «За 4 км від Турчинівки Федір Артемійович Терещенко побудував цукровий завод. Це мальовниче село настільки йому сподобалося, що він вирішив звести тут маєток, який мав стати приданим для його доньки Наталії», - продовжує Інна Григорівна.

  Будівництво завершилося вже після смерті Терещенка. У 20-річному віці Наталія вийшла заміж за графа Сергія Уварова, який був предводителем дворянства Бердичівського повіту, і взяла собі прізвище чоловіка.

kd10022013 7

  Історія про час зведення двоповерхового палацу досить цікава. На фасаді перед входом добре видно дату 1900, а з другого боку – чотиризначна дата, в якої розламалася навпіл третя цифра, і незрозуміло, що там було зображено – 1889 чи 1899. Щоправда, вгорі добре помітно родинний герб Уварових, всередині якого є літера «У». У більшості джерел зустрічається інформація, що палац у Турчинівці має статус пам’ятки архітектури національного значення і побудований у 1899-1900 роках.

kd10022013 8

  Житомирський краєзнавець Георгій Мокрицький акцентує, що ця цегляна будівля зведена у неоренесансному стилі. Форми палацу характерні для архітектора родини Терещенків Павла Голландського. Він полюбляв еркерні башточки, які не просто прикрашали будівлю, а мали функціональне призначення. Наприклад, там могла розміщуватися бібліотека.

  З одного боку прямокутну будівлю палацу прикрашає еркер, а з іншого – кругла башта під шпилем. Його стіни треба вивчати із задертою вгору головою, зустрічаються там і рослинні орнаменти, і загадкові обличчя.

  ГРАФИНЯ ЗІ СТОЛИЦІ ПОЛЮБИЛА ТИХЕ СЕЛОkd10022013 9

  Наталія та Сергій Уварови
  Подружжя Уварових постійно проживало в особняку на Липках у Києві. У Турчинівку вони приїздили влітку, але найчастіше Наталія тут перебувала сама.

  За словами Інни Пащенко, попри те, що жінка походила з родини відомих підприємців, вона закінчила акушерські курси. У відкритому за власні кошти притулку для бідних жінок-породіль Уварова працювала звичайною акушеркою, приймаючи пологи. Натомість її чоловік Сергій мав тонку творчу натуру, любив музику і театр.

  «Збирати матеріал про маєток і його власників я почала наприкінці 1980-х років із розповідей місцевих жителів, чиї родичі працювали в маєтку, - ділиться співрозмовниця. У когось тітка була тут покоївкою, чийсь дідусь – ключником. Люди розповідали, що Наталія Уварова була строгою, але водночас справедливою і доброю. Кажуть, вона пригощала місцевих дітей солодощами, давала гостинці своїм працівникам, коли ті їхали відвідати свої родини».

  Графиня любила кінні прогулянки і, за переказами, саме це хобі свого часу врятувало її.

  У Турчинівці згадують, що події жовтневого перевороту застали Наталію Уварову в Турчинівці, де вона перебувала сама без прислуги.

  «Коли приїхали більшовики, подзвонили у двері палацу, до них вийшла Уварова. Вони не знали її в обличчя і подумали, що це служниця, бо ж та була одягнута дуже скромно. Запитали, чи є вдома господиня, а вона попросила зачекати, мовляв, покличе. Жінка одразу зрозуміла, чому ті прийшли. Вибігши через запасний вихід будинку, вона скочила на коня і втекла зі свого маєтку, а потім потрапила до Франції, возз’єднавшись зі своєю родиною», - розповідає деталі Інна Пащенко.

  Стосунки в Наталії та Сергія Уварових не складалися ще в Україні, а у Франці вони розлучилися. У них було двоє дітей, яких назвали на честь батьків – Наталією та Сергієм.

  Наталія вийшла заміж удруге за французького пілота Луї де Гвідона, але цей шлюб теж був не вдалим. Спільних дітей вони не мали, а меценатка прожила довге життя - до 97 років.

  НАЩАДКИ ВДЯЧНІ ЗА ПАМ’ЯТЬ ПРО БАБУСЮ

  Про французький період життя доньки Федора Терещенка було відомо дуже мало, але кілька років тому в Турчинівку приїздив її онук Жак Уваров, з яким вдалося поспілкуватися Інні Пащенко.

  «У 2007 році у нас був Мішель Терещенко (мер Глухова, нащадок роду Терещенків - авт.) Він розповів, що знав про цей маєток і пообіцяв передати інформацію про нього своєму кузенові Жаку. У 2017 році в Турчинівку приїхав онук Наталії Уварової Жак (син її сина Сергія – авт.). Ми зраділи тому візиту, бо сподівалися дізнатися про його бабусю щось нове. Цікаво, що усіх трьох своїх дітей Жак із дружиною назвали слов’янськими іменами – Володимир, Ігор та Софія», - каже Пащенко.kd10022013 10

  Візит Жака Уварова в Турчинівку
  Зі слів Жака, бабуся дуже сумувала за Україною, але майже нічого не розповідала про свою батьківщину. Вона багато їздила французькими монастирями, малювала ікони, які передавала у храми.

  Улюбленим онуком Уварової був Жак, якого вона навчала української мови. Вона й подарувала йому одну із намальованих ікон, що стала його оберегом. Саме Жак доглядав свою бабусю до смерті.

  Цікавлюся в Інни Пащенко, чи не пропонували нащадки Терещенків фінансову підтримку палацові або пошук меценатів, на що вона відповідає: «Ми про таку підтримку не могли просити. Мене цікавило питання, чи є документи, що Наталія Уварова передає щось у спадок. Жак цього не підтвердив. Він подякував, що ми зберігаємо історію про його бабусю і пообіцяв при можливості приїхати ще».

  НА УТРИМАННЯ ПАЛАЦУ ЗАРОБЛЯЄ ЛІЦЕЙ

  Після еміграції Уварової її маєткові одразу знайшли застосування. У 1920-х роках тут відкрили робітничу школу, а згодом її реорганізували в Турчиніський агрономічний технікум. У роки Другої світової війни в палаці розміщувався шпиталь, де лікували поранених військових. Саме у воєнне лихоліття один із боєприпасів знищив палацову терасу, яку так і не відбудували.kd10022013 11

  Після звільнення села від німців у маєтку відновили освітній процес. У 1985 році там відкрили ПТУ №30, нині це Турчинівський професійний ліцей, де готують трактористів-машиністів, електрогазозварювальників, слюсарів-ремонтників та лаборантів-апаратників для молочного виробництва.

kd10022013 12

  Попри те, що палац має статус пам’ятки архітектури національного значення, на його утримання не виділяють жодних коштів, тому ліцею доводиться заробляти самотужки.

  «Ми заробляємо самі. Здаємо молоко на молокопереробне підприємство, бо утримуємо 11 голів великої рогатої худоби. Маємо 113,6 га землі, з яких 78,5 га орної, де сіємо зернові, а потім їх реалізуємо. Отримані кошти вкладаємо у розвиток навчальної та покращення матеріально-технічної бази закладу. Студентів до цих робіт не залучаємо, бо маємо працівників», - каже директор Турчинівського професійного ліцею Віктор Гайдаманчук.kd10022013 13

  Натомість краєзнавець Георгій Мокрицький не надто оптимістично оцінює нинішній стан маєтку в Турчинівці: «Насправді, маєток у загрозливому стані. Якщо житлове приміщення ще підтримують, бо там навчаються студенти, то господарські будівлі занепадають».kd10022013 14

  Він звертає увагу на будівлю за палацом. Там височіє вежа, на якій уже звили гніздо лелеки, а вона - теж архітектурний шедевр. Неочікувано, але за словами краєзнавця, у часи Уварової там була конюшня.

  Якщо їхатимете із Житомира в напрямку Хмельницького або Чернівців, навідайтеся в Турчинівку, де поки ще мужньо стоїть понад 100-річний палац і береже для нас свою красу.

Ірина Чириця, Житомир – Турчинівка

Фото автора, надані Турчинівським професійним ліцеєм та з відкритих джерел

Джерело: ukrinform.ua

Новини Житомира

   

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework