Великий Трощанський парк на Житомирщині, в якому зараз розташований дитячий спортивний табір

  Про цікавий та живописний Трощанський парк в Житомирській області розповіла мандрівниця, користувачка «Ирина Берёза» в мережі Фейсбук.

 

  «В селі Троща Житомирської області нас не чекала ані садиба, ані палац(хоча колись тут точно щось таке було). Але там є одна цікавинка, побачивши яку, неодмінно хочеш дізнатися ЩО ЦЕ?!

kd01042010 1

  Великий Трощанський парк, в якому зараз розташований дитячий спортивний табір, спускається до ставка. У центрі ставка - скелястий острів, до якого немає переправи, містка тощо. Може тому цікавинка збереглася досі і ніхто не розтягнув її на паркани та льохи. Гуляючи берегом ставка, з подивом бачиш на острові дванадцятиметрову червону кам'яну стелу. Цей обеліск був зведений тут у 1721 році паном Боримським на честь його коня, який врятував йому життя на війні, витягнувши з вогню у Тернао(як пишуть деякі джерела). Кажуть, як повернулися з війни, кінь був на почесній пенсії і на ньому більше ніхто їздив. Помер кінь від старості. У тому ж році поряд був встановлений пам'ятник вірному собаці пана. Але з берега його, мабуть, не побачиш...», — розповідає мандрівниця.

  Насамкінець варто додати, що в Трощі все  ж є збережена симпатична садиба першої половини ХІХ століття.  Садиба зі скромним портиком. Належала польській родині Бужанських. Знаходиться біля церкви.

kd01042010 3

за матеріалами «Ирина Берёза», мережа Фейсбук

Новини Житомира

   

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework