Житомирщина туристична: подорожуємо руїнами імперії цукрозаводчиків Терещенків

Житомирщина туристична: подорожуємо руїнами імперії цукрозаводчиків Терещенків

  Продовжуємо розповідати про визначні пам'ятки Житомирської області.

   У попередній публікації tsn.ua перервали свою розповідь про визначні пам'ятки Житомирської області в селищі Червоне, яке розташоване за 30 кілометрів на північний схід від Бердичева з його фортецею, костелами, синагогами і мальовничими подвір'ями.

  Середньовічний англійський замок в українському селі

  Червоне, за описом в путівнику, – скромне селище з цукровими і спиртовими заводами (побудованими за часів цукрозаводчиків Терещенків), які не працюють. Але одразу при в'їзді ошелешує похмура споруда англійського замку – ніби телепортованого з англійського графства Ессекс.

  З'ясовуємо, що неоготичний замок побудований в 1853 році графом Еразмом Грохольським, а в 1863-му весь маєток разом із замком купив цукрозаводчик Микола Терещенко. Блукаємо серед руїн... Ось фонтан з трьома граціями, ось те, що залишилося від парку, ось зарослий рогозом ставок... А тут, у Червоному, великий авіаконструктор Ігор Сікорський на початку ХХ століття підняв у повітря перший літак своєї конструкції. Саме тут – батьківщина авіації України. Зараз замок охоче показують туристам, але до його реставрації руки у влади не доходять.

b08757a3e84b6ed5ce7d19b66746899f

  До заходу ми повинні встигнути побачити ще одні руїни ще одного палацу Терещенків. Вони дуже мальовничі якраз при світлі призахідного сонця... Потрібно проїхати 68 кілометрів, минаючи Житомир (залишимо його на закуску). Дорога прекрасна, частина її – вздовж берега річки Тетерів. В'їжджаємо в село Дениші, переїжджаємо річку мостом, ще метрів двісті – і от він, палац у межі лісу. ...Вірніше, те, що залишилося від палацу. Тут люблять знімати кіно, тут важко втриматися, щоб не сфотографуватися на тлі ампірного порталу. Ходять чутки, що десь поруч зариті скарби багатіїв Терещенків. Копали, шукали, але поки не знайшли.

  А заночувати з комфортом і навіть вишуканістю можна в сусідньому Тригір'ї, яке майже цілком перетворилося на комплекс гостьових будинків, пансіонатів і мініготелів. Мені подобається тихий "Бобрівка House" з прекрасним виглядом на річку зі своєю пристанню-понтоном і човном.

  Повз Тригір'я не проїдеш. Тут, біля злиття річок Тетерів та Бобрівка, над гранітною кручею, височать куполи церкви Тригірського монастиря, заснованого в XVI столітті.

  Вигляд приголомшливий. Немає нічого прекраснішого рано-вранці прокинутися під дзвін дзвонів, омитися в чистих водах Бобрівки, і – на заутреню в монастирський храм, до чудотворної ікони Божої Матері Тригірської.

  Каньйон біля села Дениші

  Трохи не забула: на іншому березі річки Тетерів (можна перейти дамбою, яка в кількох сотнях метрів), під скельним масивом ще збереглися декорації до фільму "Слов'яни", який знімався минулоріч тут і що ми, напевно, скоро зможемо побачити. Це переконливо збудовані землянки, комори, стайні, частоколи та інші споруди, дуже схожі на стародавні.

 Над декораціями – прямовисна скеля. Вона притягує екстремалів-скелелазів з усієї країни. Вони живуть тут у наметах, віддаються своєму ризикованому захопленню і, на щастя, не засмічують дивовижний за своєю красою ландшафт. 

63d05af8fc059cace0f4ccd6cfa7a3c1

Новини Житомира

  

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework