Рештки давнього замку, панський маєток початку ХІХ ст. та загадкові льохи в Ліщині. ФОТО

Рештки давнього замку, панський маєток початку ХІХ ст. та загадкові льохи в Ліщині. ФОТО

  Нещодавно, за запрошенням відомого на Житомирщині краєзнавця Г.П. Мокрицького, побував в с. Ліщин Житомирського району. Розташоване за 14 км на південний схід від Житомира, на живописних берегах р. Гуйва (Рис. 1).

   Колись ця місцевість поділялася на дві частини. На правому березі розміщався с. Тулин, а на лівому – містечко Ліщин (Рис. 2).

ліщин

  Оглядаючи територію і околиці населеного пункту протягом одного дня, пересвідчився в тому, що тут крім загальновідомих (панський маєток та костел із дзвіницею, опис яких опускаємо) збереглося чимало інших, не менш цікавих об’єктів, на які хочу звернути вашу увагу.

ліщин

  1. В районі мосту через річку Гуйву розташована невеличка цегляна будівля міні гідро-електростанції. Хоча вона й типова, але примітний напис у її верхній частині, розміщений у два рядки, виглядає як код – “ 300 р / 1654 1954”. Напис наштовхує на думку, що будівлю було зведено у 1954 році і цю подію, очевидно, приурочили 300 річниці Переяславської Ради (Рис. 3).

   2. Поруч бачимо інженерну споруду із шлюзом та цікавим металевим механізмом, за допомогою якого регулювали рівень води на водоймі (Рис. 4, 1-2). На окремих деталях цього потужного механізму можна побачити клейма виробника, зокрема, “DONAWITZ NP 26” (Рис. 4, 4). Можна припустити, що механізм загалом або окремі його деталі, судячи з напису, були виготовлені на металургійному заводі, розташованого в районі Донавіц міста Леобен, що лежить у гірській місцевості Верхньої Штирії, що на півночі Австрії (Рис. 4, 5).

ліщин

  3. На південно-східній околиці Ліщина можна побачити рештки давно покинутого кам’яного кар’єру. Якщо уважно придивитися, то можна побачити витягну вздовж берега річки підвищену місцевість з ескарпованими схилами, що нагадує давнє укріплення – городище або замчище (Рис. 5).

ліщин

  4. На південній околиці, ліворуч ґрунтової дороги на Миролюбівку (колишнє Розкопана Могила), оглянули старе католицьке кладовище. Тут збереглися величні надмогильні пам’ятники тутешніх власників, зокрема, із родин Поляновських і Добровольських (Рис. 6, 1-4). В їх числі могили Людвіка Поляновського (1810-1867), Людвіки Поляновської (1857-1876), Яна Поляновського (1800-1856), з Єзерських Августи Поляновської (1820-1904), з Поляновських Марії Добровольської (1846-1898), Яна Добровольського (1824-1900) та інші. Знайдені тут також типові високі кам’яні хрести на постаментах латинського типу (Рис. 6, 5) та рідкісний трилисний хрест, виготовлений із пісковику, лицева поверхня якого оздоблена рельєфними зображеннями голуба, ангелів, розп’ятого Христа, перехрещених кісток і голови Адама (Рис. 6, 6).

ліщин

  5. На правобережній частині сучасного Ліщина, на землях колишнього Тулина, збереглися кам’яний паркан, який оточував маєток родини Добровольских (Рис. 7, 2), а в густих хащах приховані рештки фундаментів та цокольної частини колишнього неоготичного палацу, збудованого у 1904 р. В мережі інтернет, зокрема, на блозі Анастасії Новожилової та інших авторів, вдалося відшукати світлини палацу (Рис. 7, 1), його руїни та частину підвальних приміщень (Рис. 7, 3-6).

  6. Неподалік, у місцевості покритій деревами і густим чагарником, можна побачити глибокі льохи, вимурувані каменем та цеглою (Рис. 8, 6) та повітропроводи на поверхні землі (Рис. 8, 7-8).

  7. На високому пагорбі тулинської частини Ліщина, неподалік водойми, до дерева тулиться масивний кам’яний хрест. Виготовлений із граніту темно-сірого кольору. Чотирикінцевий, з короткими раменами, висотою – 1,10 м. На лицевій поверхні по всій площині ледь простежуються сліди написів і, можливо, дата (Рис. 9).

ліщин

  Про інші цікаві археологічні, історичні, архітектурні об’єкти та цікаві знахідки, виявлені на теренах і околицях Ліщина, Ви зможете в скорому часі дізнатися із ґрунтовного видання, що готується до друку у видавництві “Волинь” Г.П. Мокрицьким.

  Ми лише побіжно пройшлися по пам’яткам і об’єктам, які оглянули під час подорожі цим цікавим і давнім населеним пунктом Східної Волині.

ліщин

  Слід відзначити, що на туристичній карті краю позначені лише дві пам’ятки – садиба початку ХІХ ст. та костел із дзвіницею. Першу до речі, окремі представники громади, пояснюючи аварійним станом збереження та винятково з питань безпеки, ініціюють зняття пам’ятки з державного обліку, а в подальшому пропонують просто знести. Ось так у нас зберігають культурну спадщини.

  А між тим у Ліщині, крім описаних вище, збереглися рештки давнього замку, на жаль розташований на приватній території, а інші об’єкти ховаються в непроглядних хащах і перебувають м’яко кажучи у досить незадовільному стані. І на такий стан пам’яток і об’єктів, ніхто з можновладців та представників територіальної громади на жаль не звертає увагу. Мабуть вони не потрібні, або, в окремих випадках дуже заважають. Якщо так ставитися до історичної пам’яті та збереження культурної спадщини, то що залишиться нащадкам. Ліщинці! З Вас будуть брати приклад ваші діти. Що будете показувати їм? Про що розповідати, якщо нічого не залишиться? На чому виховувати будете покоління? Які наслідки Вас чекають? З часом, а він швидкоплинний, відбудеться зміна поколінь і, де гарантія того, що на Ваших могилах невігласам, яких ви виховали, зокрема, таким ганебним ставленням до минулого, заманеться збудувати чергову наливайку на кістках своїх предків, а прах без усякого жалю викинуть як непотріб у кущі навпроти...

ліщин

  Зберігайте, дбайливо ставтеся до об’єктів культурної спадщини – цінних джерел та свідків минулого, при цьому не забувайте, як говорив уродженець нашого славного краю, видатний український поет М.Т. Рильський “Хто не пам’ятає свого минулого, той не вартий свого майбутнього”.

ліщин

10.08.2020 р.
Старший науковий співробітник
відділу досліджень музею О.О. Тарабукін

 Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework