ОСТАНІ НОВИНИ

 

 

 

 

Чи не єдина ферма в Україні, де вирощуються кролі елітних порід, знаходиться під Житомиром

Півтори десятки років на березі річки Тетерів біля села Станишівка існує кролеферма.

На заснованому А.Кайновим та його дружиною виробництві у кращі роки тут вирощувалося по п'ять тисяч голів кролів, делікатесне м'ясо яких реалізовувалося у Житомирі та Києві. Причому якість тут найвища, бо передбачається все - від спарювання тварин до їхньої годівлі, утримання та вакцинації.

Проте нелегка фермерська справа в Україні. Засновник ферми втратив здоров'я, відстоюючи право на її існування і вся ця нелегка робота по вирощуванню кролів лягла на плечі його доньки - Анни Кайнової (на фото).

І ця працьовита та старанна молода жінка готова була до недавнього часу нести увесь тягар цієї сімейної ноші - разом з мамою. Проте останнім часом сталися обставини, які подолати немає змоги.

Перш за все, різко піднялася ціна на корм для тварин - з 4 тисяч гривень за тонну до 7-ми тисяч. Тому можна було компенсувати це підвищенням ціни на м'ясо, проте вона й зараз немала - 140 грн. за кілограм. А по 200 гривень за кіло купувати - охочих обмаль.

Якось Анна дізналася, що нібито за законом фермеру в Україні мають надаватися дотації з державного бюджету - по 250 тисяч гривень на рік. Коли вона вибігала обласними кабінетами, то там погодилися виділити ці гроші, але при умові, що підпишеться вона за всю суму, а отримає на руки лише половину. Вона відмовилася.

Ще однією причиною закриття ферми стало те, що у місті Житомирі станишівські виробники позбавлені можливості збувати свою продукцію: їх виганяють з місць, складають протоколи, розкидають тушки.

Поки міг батько возити продукцію в Київ, то було легше, а зараз немає такої можливості.

Тому-то й прийнято рішення на згортання роботи: спочатку поголів'я було скорочено до 4 тисяч, зараз вже утримується лише дві тисячі, а до кінця року спорожніють всі клітки.

А, між іншим, станишівська ферма, чи не єдина в Україні, де вирощуються кролі елітних порід, а не гібридних, якими й забиті наші супермаркети. Все там «по-європейському, по-модньому», тільки от якість зовсім не та. Ми ж за роки «незалежності» вже навчилися відрізняти закордонний непотріб у гарній упаковці від справжнього вітчизняного продукту. То чому ж ніхто з чиновників не може допомогти справжньому українському фермерському господарству?

Начальник управління агропромислового розвитку Житомирської райдержадміністрації В.Оржехівський, якого редакція «Сільського життя» повідомила про ситуацію з кролефермою у Станишівці, обіцяв допомогти зі збутом продукції в обласному центрі.

Хочеться сподіватися, що це виправить ситуацію...

Джерело: silske.org

Всі новини Житомира

Последнее изменение Четверг, 20/04/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

ТУРИЗМ

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework