ОСТАНІ НОВИНИ

 

 

 

 

У Житомирі Генпрокурор України Юрій Луценко висловив невдоволення та обурення якістю роботи прокуратури Житомирської області

Під час робочого візиту до Житомира, на нараді представників восьми регіональних прокуратур та військової прокуратури Центрального регіону, Юрій Луценко висунув прокурору Житомирської області Любомиру Війтовичу ряд вагомих зауважень з приводу його роботи та роботи інших працівників прокуратури області.

 DSC0633Перше питання, яке Генпрокурор задав Любомиру Війтовичу, полягало в тому, чи знає прокурор нашої області, що на території Житомирщини функціонує ТОВ «Валки-Ільменіт»? Зазначимо, що це єдине підприємство, яке постачає ільменіт в окупований Крим для підприємства «Кримський титан». 28 березня поточного року «Державна геологічна служба зупинила дозвіл на видобуток ільменіту цьому ТОВ. Любомир Війтович відповів Генпрокурору, що звісно він знає про ситуацію, яка склалася, і прокуратурою Житомирської області ведеться системна робота у цьому напрямку.

На це Генпрокурор України Юрій Луценко сказав пану Любомиру: «Та не ведеться ніякої належної роботи з вашого боку: ні системної, ні безсистемної! Ви дочекалися аж до того, щоб сьогодні на ТОВ "Валки-Ільменіт" прийшов прокурор Криму Гюндуз Мамедов з офіційним, законним, обшуком і, виявивши порушення, закрив підприємство та наклав на нього арешт. Любомире Михайловичу, чому ця людина повинна робити вашу роботу та роботу ваших підлеглих? Я не розумію цього! У вас заборонений видобуток стратегічної сировини!Чому ж ви продовжуєте її постачати в окупований Крим? Передавайте вітання Фірташу, або його посланцям, які, очевидно, системно з вами співпрацюють!».

У свою чергу, Війтович зазначив: «У 2016 році, у зв’язку із виділенням обласною радою 95 га додаткової землі, нами було заявлено позов. Ми чудово розуміємо і знаємо, що там знаходиться ільменіт. За результатами розгляду позову з приводу цих 95 га земель, рішення першої інстанції було прийняте на нашу користь. Не зважаючи на це, ми не розуміємо з яких причин, обласна рада оскаржує наше рішення, що ми повернули у власність ці 95 га». Тоді Юрій Луценко перебив прокурора Житомирської області: «Секундочку, пане Любомире Михайловичу. Вибачте, що вас перебиваю, але ми зараз говоримо про різні речі, про “тепле і киселе”. Я розповідаю про одне, а ви — зовсім про інше. Все правильно ви говорите: потрібно звертатися до суду, оскаржувати рішення та повернути собі цю територію, але я говорю про заборону видобутку ільменіту на цьому товаристві з обмеженою відповідальністю. Це означає, що ані на одних землях, ані на спірних землях ТОВ "Валки-Ільменіт” не має права добувати сировину!».

Наступне, чим Юрій Луценко дорікнув прокурору Житомирської області стало те, що на Житомирщині відбуваються масові незаконні вирубки лісу. Генпрокурор привів яскравий приклад: «У вересні минулого року, під час проведення обшуку промислової території села Івниця Андрушівського району, у межах кримінального провадження, там було виявлено цех, що незаконно функціонує, де співробітники працювали з лісовою сировиною, а також вилучено особливо цінні породи деревини без будь-яких первинних документів. І до сьогодні ще не покладено край у цій історії, ще нічого не закінчилося. Вам цікаво чому?А тому, що зазначена промислова територія належить Грабович Світлані Михайлівні. А Грабович Світлана Михайлівна, виявляється, є дружиною керівника Житомирської місцевої прокуратури Грабовича Андрія Богдановича. І тому там справа з розкрадання лісу не може проводитися у вашій області».

Як відповів Любомир Війтович: «Саме нами було ініційовано проведення обшуків на території цього підприємства, щоб з’ясувати, чи дійсно причетна дружина місцевого прокурора до вищезгаданої діяльності. Її причетність на сьогодні не підтверджена нічим. Ми особисто повідомили про це СБУ. Разом зі Службою безпеки України ми перевіряли усі факти у цій справі». Цієї миті Юрій Луценко запитав прокурора Житомирської області про те, чим же закінчилася справа? На що Любомир Війтович відповів: «На цей час вона розслідуються». Тоді Генпрокурор сказав: «Ось бачите, ви самі відповіли на питання. Це і є відповідь: кінці спущені у воду!».

Ще одне питання, яке порушив Юрій Віталійович під час спілкування з прокурором Житомирської області, — незаконний гральний бізнес. Вам відомо про те, що у Бердичеві є вулиця Європейська, 132, де знаходиться приміщення, яке належить батьку вашого прокурора. Усе б нічого, але там є нелегальний гральний заклад, у який, чомусь, ніяк не навідається поліція. Зараз там працює інспекція ГПУ. Скажіть, хто ж працює у вас у такій прокуратурі, що її роботи зовсім не видно? Вже дожилися до того, що не “кришують”, а самі утримують подібні заклади і мають подібний бізнес. Це прокурори, по-вашому, пане Любомире?», — запитав Генпрокурор. На що прокурор Житомирської області відповів: «Ні, це не прокурори».

«Перепрошую, Любомире Михайловичу, але я не для того вас призначав на цю посаду, щоб сьогодні бачити беззаконня. Якщо у вас не розслідуються справи проти злочинців, якщо у вас “кришуються” справи ваших підлеглих, якщо вони вже самі вже займаються, через своїх рідних, незаконним бізнесом, то я вважаю, що це вже “чорна мітка” для такої діяльності прокуратури!», — зауважив Юрій Луценко.

«Ми намагаємося врегулювати цю ситуацію з приводу порушень закону, знизити до мінімуму усі негативні моменти, щоб їх взагалі не було. Так, я погоджуюся з тією критикою, яка пролунала сьогодні на нашу адресу, але повірте, що прокуратура області спроможна виконати ті завдання, які ви перед нами ставите. Я визнаю, що у нашій роботі є недоліки і не збираюся ні на кого перекладати відповідальність за те, що знаходиться у моїй компетенції, у компетенції моїх підлеглих», — наголосив Любомир Війтович.

«Усі матеріали, зібрані з Житомирської області, ми передамо до кваліфікаційної комісії. І нехай вона сама приймає рішення. Хоча, чесно кажучи, в старі часи, пане Любомире, я б вже оголосив вам сувору догану, як останнє попередження перед зняттям з роботи. А оскільки у нас нині самоврядування, то таких заходів ніхто вживати не буде. У вас є шанс працювати, Любомире Михайловичу. Я не говорю зараз про зняття з посади. Але, тим не менше, я дуже не задоволений таким станом робіт!», — завершив розмову з Війтовичем Генпрокурор. Після цього він провів подібні бесіді ще з кількома обласними прокурорами, для яких, до речі, теж не скупився на критику.

Катерина Дейнека

Последнее изменение Суббота, 24/06/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

ТУРИЗМ

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework