Житомирщина відома старовинними храмами, палацами, музеями та фестивалями, місцями героїчної звитяги наших земляків і різнобарвністю національних культур. Це край чаруючої природи: лісів та річок, парків та озер, скель та схилів. 

Вся багатовікова історія Житомирського краю дбайливо зібрана науковцями та краєзнавцями і збережена в музеях, адже вони є безцінними джерелами пізнання та своєрідною «машиною часу». Обов’язково завітайте в місцеві «храми культури», щоб хоча б на декілька хвилин перенестись у світ прадавніх історій та легенд.

Хорошів – селище міського типу у Житомирській області, що лежить біля річки Ірша. На власні очі побачити скарбницю пам’яток древнього Горошківського краю туристи можуть в Музеї історії Володарсько-Волинського краю, що знаходиться за адресою вул. Володарського, 8. Колекція музею налічує понад 1,5 тисячі експонатів основного фонду. Серед них – знаряддя праці стародавніх людей (кам’яні молотки, сокири, зубила, скребки тощо); дерев’яні предмети вжитку поліщуків (ткацький станок, коловоротка, рублі, гребінки для чесання льону тощо); плани, купчі земельних ділянок, векселі, паперові та металеві гроші; домоткані рушники, сорочки кінця 19 століття; військові нагороди періоду Другої світової війни; хлібні картки 1947 року та багато інших експонатів.

Одним із найвідоміших геологічних музеїв України та світу є Музей коштовного та декоративного каміння. У 2001 році йому присвоєно статус «Науковий об’єкт, що становить національне надбання України». Зібрання музею налічує біля 2000 експонатів: колекція декоративно-облицювального каміння; колекція Волинського родовища камерних пегматитів; колекція унікальних мінеральних і гірських порід з родовищ України та світу; колекція виробів з дорогоцінного і декоративного каміння. Музей знаходиться в смт. Володарськ-Волинський на вул. Героїв України, 58.

Ознайомитись з унікальними етнографічними матеріалами, зібраними на території села Рижани відвідувачі зможуть в Музеї історії с. Рижани, що розташований на вул. Кутузова, 44. Чекаємо вас з нетерпінням!