Версия для печати

Як швидко та безкоштовно захистити майнові та корпоративні права?

  Два роки тому при Головному територіальному управлінні юстиції у Житомирській області розпочала роботу постійно діюча комісія з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації.

 

  Для чого було створено таку комісію і що входить до кола її повноважень – ці та інші питання були поставлені начальнику відділу розгляду звернень та забезпечення діяльності комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації Управління державної реєстрації Ользі Калініній.

   - Ольго Миколаївно, «розгляд скарг у сфері державної реєстрації»… Що це означає?

   - В Україні відбулася реформа системи надання адміністративних послугу сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень та державної реєстрації юридичних осіб й фізичних осіб  - підприємців. Вона запровадила низку нововведень у сфері державної реєстрації, в тому числі дворівневу процедуру адміністративного оскарження рішень державних реєстраторів. Тож громадяни мають право оскаржити рішення, дії або бездіяльність державного реєстратора, суб’єктів державної реєстрації до Міністерства юстиції України, його територіального органу або до суду.

   - Як оскаржити рішення державного реєстратора у Житомирській області?

  - Якщо громадянину відмовили, зупинили, а також вчинили будь-які дії чи бездіяльність у державній реєстрації його майна, земельної ділянки, нерухомості або бізнесу, він може з відповідною скаргою звернутися до нашої постійно діючої комісії при Головному територіальному управлінні юстиції у Житомирській області.

  - Скільки таких скарг вже надійшло?

  - За час своєї роботи Комісія отримала 47 скарг на рішення, дії, бездіяльність державних реєстраторів нерухомого майна та 25 скарг на рішення, дії, бездіяльність державних реєстраторів корпоративних прав.

  - Які є найбільш поширені підстави для відмови у розгляді скарги?

  - Комісія відмовляє у розгляді скарги, коли порушені строки та вимоги щодо її оформлення, зокрема, якщо не було зазначено відомостей про наявність чи відсутність судового спору з порушеного у скарзі питання, дати складання скарги та порушення скаржником строків оскарження. Крім того, найчастіше підставами для відмови у задоволенні скарг за наслідками розгляду було те, що рішення державних реєстраторів були прийняті відповідно до законодавства.

  - Чи притягувались до відповідальності державні реєстратори за свої порушення?

  - Так, Головним територіальним управлінням юстиції у Житомирській області складено 6 протоколів про адміністративне правопорушення, а також за результатами розгляду 3 скарг, державним реєстраторам тимчасово заблоковано доступ до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

  - Чи вдалося допомогти комусь відновити порушені права у сфері державної реєстрації за допомогою Комісії?

  - Не помилюся, коли скажу, що запровадження процедури оскарження рішень, дій чи бездіяльності державних реєстраторів, суб’єктів державної реєстрації прав є вдалим та ефективним кроком на шляху вдосконалення процедури захисту прав у сфері державної реєстрації, а найголовніше – швидко та безкоштовно. Таким прикладом, зокрема, є громадянка України, інвалід І групи, яка позбулася права власності на квартиру у місті Житомирі у зв’язку з рейдерським захопленням нерухомого майна. На підставі судового рішення про витребування нерухомого майна з чужого незаконного володіння вона звернулась до державного реєстратора, однак ним було прийнято рішення про відмову у державній реєстрації прав. Натомість, громадянка скористалась можливістю та звернулась зі скаргою за захистом своїх прав до Комісії, де було відновлено її порушені права, а саме: прийнято рішення про задоволення скарги та проведено державну реєстрацію права власності на квартиру.

Новини Житомира

Прочитано 4664 раз
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии