Житомирський будинок-серце увійшов до ТОП плоских будинків

В українських містах є ще безліч цікавинок, які можуть неабияк здивувати. 

До таких екстравагантних витворів архітектури належать і «плоскі» будинки. Спитаєте, як це «плоскі» і чи живуть у них люди? Звичайно, навіть такі, здавалося б, не пристосовані для життя будівлі, мають пожильців. А все тому, що «плоскі» будинки видаються такими тільки завдяки особливому нестандартному спорудженню. Насправді вони – трикутні, а з певного кута видається, що будинок має тільки одну стіну.

Ці будівлі – родзинки кожного міста, де вони розташовані. А таких ми нарахували в Україні шість. У двох з них – Львові та Одесі таких незвичайних будинків – кілька. Що ж, познайомимось із незвичними будинками на вулицях українських міст разом.

Житомир
Будинок-серці – так називають цей незвичайний будинок. Така романтична назва виникла через легенду про те, що будівлю звів 120 років тому місцевий купець на знак свого палкого кохання.
Хоча ця історія документального підтвердження не має. Натомість більш вірогідним є те, що тут розташовувалася міська пожежна команда. Також подейкують, що тут був будинок розпусти. Це теж пов’язано з формою споруди, адже її стіни, з одного боку з’єднуючись під гострим кутом, надають будинку схожості із серцем.
Звісно, щоб побачити цей ефект, треба дивитися з висоти пташиного польоту чи зайти до середини двору. Побачити дивовижу можна у Житомирі на площі Перемоги під номером 10.

Одеса

Будинок відьми, Картковий будинок – так цю будівлю у Воронцовському провулку називають у Південній пальмірі. Незвичайна будівля – одна з найулюбленіших серед туристів. Гіди підводять охочих поглянути на «плоский» будинок справа. Адже саме з цього боку він видається плоским. Завдячують такій дивовижі одесити тим, що у часи зведення будинку на всі чотири стіни грошей банально не вистачило. Так, завдяки оптичному ефекту будинок став родзинкою Одеси. Та він міг бути назавжди втраченим. У 2012 році впритул до будинку почали зводити двоповерхову будівлю. Скандал розрісся настільки, що подальше зведення припинили. Нині будинок – пам’ятка архітектури місцевого значення, яка знаходиться на Воронцовському провулку під номером 4.

У місті є ще кілька подібних будівель. Проте вони не настільки відомі туристам і тому мандрівники навідуються сюди рідше. Ось такий плоский будинок під номером 12 розташований у провулку Віри Інбер.

А на Лідерсівському бульварі ось така краса просто радує око. Будинок  під номером 21. Подейкують, що в ньому навіть засідали члени масонської ложі!

Ще один плоский будинок на вулиці Віри Холодної. Цю похмуру будівлю можна знайти під номером 7.

Загалом у місті нарахували 6 таких будинків. Хоча цілком можливо, що їх більше, головне – вміти помічати дивовижу!

Львів

Найзнаменитіша львівська «стіна» знаходиться на вулиці Пекарській, 34. У місті Лева будинок має статус «найплоскішого». Адже стіни будинку утворюють кут 45 градусів. А зрізана вершина має всього 1,4 метра. Сюди часто приходять туристи, адже Пекарська – одна із найгарніших вулиць міста Лева.

Ще один будинок-стіна знаходиться на вулиці Лисенка під номером 10. Ця унікальна будівля теж багатьом знайома з львівських світлин.

Не менш красива «стіна» також є на вулиці Залізняка. За кронами дерев ховається будинок під номером 10.

А цей будинок унікальний тим, що єдиний зі своїх «братів» одноповерховий. Розташований він на вулиці Некрасова під номером 73.

Загалом у Львові нарахували 10 «плоских» будинків. Тож не дивуйтесь, коли, прогулюючись цим казковим містом, побачите незвичайну будівлю.

Харків

Навіть у такому великому місті, як Харків, теж траплялося, що на будівництво не вистачало коштів. Тож місцеві архітектори також скористалися оригінальним вирішенням цієї проблеми – звели будинок-стіну. Туристи, проходячи Московським проспектом біля будинку номер 193, дивуються, як у плоскому будинку можуть жити люди? На вікнах «стіни» – все як у звичайних будинках – штори приховують від чужого погляду оселі харків’ян, на підвіконнях цвітуть квіти і навіть під сонечком на підвіконні може ніжитися кіт! Тож чи справді цей будинок плоский, – запитують туристи. Ні, просто унікальний, – відповідають харківські екскурсоводи.

Чернівці

Чарівна столиця Буковини теж може похвалитися унікальним творінням архітекторів. Якщо потрапили до цього міста, не змарнуйте нагоди прогулятися старими вуличками. Мандруючи площами Філармонії та Турецькою, оглядаючи собор Святої Параскеви, ви обов’язково натрапите на «плоский» будинок. Ця унікальна будівля заховалася на затишній стрій вуличці під красивою назвою Трояндова.

Чортків

Хто б міг подумати, що до когорти великих міст, де можна побачити «плоскі» будинки, увійде і невеличке Чортків. У місті на Тернопільщині, на берегах ріки Серет, мешкає всього 30 тисяч містян. Тож не слід нехтувати Чортковом, коли складаєте маршрут «плоскими» будинками України. Тим більше, що свою дивовижу на вулиці Залізничній містяни виділили як могли – пофарбували у яскравий зелений колір.

 

Джерело: ua.igotoworld.com

Всі новини Житомира

Прочитано 607 раз

Последнее изменение Четверг, 09/03/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework