×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 525.

Коляда Олесь Володимирович

n 1610156245Композитор

Народився 11 червня 1949 року у місті Бердичеві.

Навчався у середній школі №3, поряд з якою проживав. Трохи згодом вступає ще у одну бердичівську школу – музичну.

Свою першу композицію Олесь написав ще навчаючись у школі. Це була пісня на народну казку "Два півники". Балалайка та баян – перші інструменти, на яких навчався грати молодий композитор. Потім він освоїв балалайку, сопілку, пізніше піаніно.

У 1960-1964 роках Олесь досягає перших перемог на конкурсах юних виконавців, фестивалях, художніх олімпіадах в межах області. Стає солістом естрадного оркестру при бердичівському кінотеатрі ім. Фрунзе.

У 1964 році Олесь закінчив музичну школу з відзнакою та отримав рекомендацію продовжити навчання у музичному училищі.

У 1969 році закінчив державне музичне училище у місті Луцьк. Отримав фах педагога та баяніста-виконавця (клас педагога Віктора Голубничого, лауреата міжнародних конкурсів баяністів в м. Кленгенталь).

З 1969 по 1971 рік Олесь Коляда проходить службу у лавах Збройних Сил СРСР — в ансамблі пісні і танцю ПрикВО.

У 1971-1980 роках Олесь працює в концертно-гастрольних об'єднаннях: філармоніях, Росконцерт (в ансамблі за участю співачки Аіди Ведіщевої), провідним солістом в ансамблі "Молодые голоса", який згодом отримав назву Рок-група "Круїз". Також працював в ансамблі "Мальви" (за участю композитора, народного артиста України Миколи Мозгового). У 1974 році він захистив першу категорію артиста естради.

У 1978 році Олесь став лауреатом Всеросійського конкурсу артистів естради "Сочі-78", де також була конкурсанткою відома російська співачка, згодом народна артистка Росії Лариса Доліна. Тоді Олесь у складі ансамблю "Молодые голоса" посів третє місце, а Лариса Доліна була визнана найкращою у номінації "солістка-вокалістка".

У 1980 році Олесь навчається композиції та аранжуванню в Московському університеті мистецтв у відомого педагога Леоніда Нікандровича Шахалова.

У 1981-1985 роках – робота в білоруському ансамблі "Сябри". У 1984 році у складі ансамблю за велику роботу по пропаганді радянського мистецтва та естетичному вихованню трудящих нагороджений Почесною грамотою Верховної Ради Української РСР (за постійну участь в міжнародному фестивалі "Київська весна").

У 1986 році Олесь залишає ансамбль і розпочинає роботу з новою концертною програмою "Людина-оркестр", а потім з відомим артистом Валентином Моцним створює новий цирковий колектив "Диваки", з яким тривалий час гастролює по Україні та Білорусії.

У 1996-1999 роках бере участь в концертах-зустрічах, благодійних акціях, міжнародних спортивних змаганнях, робить свій посильний творчий внесок у міжнародний доброчинний фонд "Українська хата".

Творить Олесь переважно вночі, адже саме в ці часи ніщо не відволікає та не заважає зосередитись над роботою. Композитор згадує, що найважче йому далася пісня на слова Анатолія Кондратюка "Конвалія в росі" на тему чорнобильської трагедії.

На сьогоднішній день Олесь Коляда записав більш як 20 компакт-дисків. Видано чимало книжок з його піснями, серед яких "Моїй Україні", "Мій Бердичів", "Моя душа", "Уклін матерям", "Порцелянове диво", "Первоцвіт" та інші. Свою музику він пише також на прохання або на замовлення. Так, наприклад, до 60-річчя Новогуйвинського танкоремонтного заводу композитор створив цикл пісень про трудовий колектив, видав книгу, записав компакт-диск та аудіоальбом. До того ж був автором сценарію, режисером та композитором фільму, знятого про цю подію.

Одружений, виховує двох дітей. Дружина композитора – перша слухачка і перша дає оцінку його творам. Молодший син Богдан закінчив музичну школу і став лауреатом конкурсу юних піаністів імені Лятошинського.

Прочитано 860 раз

Последнее изменение Пятница, 16/10/2015

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework