Через заборону зберігати гроші на депозитах громади Житомирщини втратять мільйони

 
  Кабмін заборонив місцевим бюджетам до кінця поточного року розміщувати на депозитах тимчасово вільні кошти загального фонду. Міста проти такого рішення.
 
 
  «Це рішення може призвести до того, що в багатьох містах не будуть реалізовуватися великі проекти, в тому числі в рамках ДФРР, інфраструктурної субвенції або сільської медицини. Ці проекти вимагають спільного фінансування з місцевих бюджетів від 10 до іноді 70 відсотків. Для того і були депозити. Це дозволяло уникати ситуацій, коли місцеві депутати могли розподілити кошти на інші цілі. Це була гарантія того, що проект буде реалізований», - прокоментував ситуацію виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан.
 
  Подібними думками діляться і фахівці у сфері місцевого самоврядування. За їхніми словами, відтепер громади Житомирщини можуть взагалі не реалізувати довгострокові проекти. До прикладу, протягом 2018 року на депозитних рахунках ОМС Житомирської області  було розміщено 1 млрд 1 млн 48 тис. грн, що трохи більше ніж в середньому по інших областях. Дохід, який отримали місцеві бюджети за рахунок цих коштів - 71,9 млн. грн.
 
  Житомирське РВ АМУ запитало думку і у очільників громад-членів Асоціації міст України. Відтак, Малинський міський голова Олексій Шостак розповів, чому міста зберігали вільні кошти на депозитах: 
 
  «Зрозуміло, що не можна розміщувати на депозитах кошти, які місту необхідні саме зараз: для модернізації, для підтримання та забезпечення життєдіяльності міста. На депозити спрямовуємо кошти, під які вже розписано видатки, і їх термін – за 3 місяці чи півроку. Потрапляють виключно ті кошти, які будуть використані, наприклад, влітку. До прикладу, на термомодернізацію - будуть витрачені лише у березні, а закладені у бюджеті вже зараз. Тимчасово вільні кошти, допоки відбудуться тендери, будуть заключені договори, ці кошти мають працювати у банках. Вигідніше їх тримати не просто на казначейському рахунку, а в банках, при цьому заробляти для місцевого бюджету та підтримувати державну фінансову системи, так як розміщаються в державних банках. Умови співпраці з державними банками дозволяють нам оперативно класти і знімати такі кошти».
 
  Як наголошують в АМУ, прийняття Постанови викликало численні звернення органів місцевого самоврядування до Асоціації міст України, в яких висловлюється вкрай негативна оцінка щодо втручання Уряду у повноваження органів місцевого самоврядування у спосіб, не передбачений законодавством. 

Новини Житомира

    
Прочитано 1038 раз
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework