Унікальне місце в Європі: Таємничий і загадковий кряж на Житомирщині

  Овруцький кряж - унікальне місце в Європі. На півночі Житомирської області серед густих лісів українського Полісся крутим уступом височіє таємничий і загадковий Словечансько-Овруцький кряж. Він простягнувся із заходу на схід майже на шістдесят кілометрів - від міста Овруч до села Червонка.

 

  Вважають, що цей кряж - залишок стародавніх гірських відрогів. А знаменитий український географ Павло Аполонович Тутковський назвав його цілим зібранням чудес природи ... 

  І таке визначення кряж цілком заслужив. Навіть перше знайомство з ним зачаровує, адже складається він з пісковиків, рідкісних рожевих і червоних кварцитів, яким "стукнуло" вже майже півтора мільярда (!) років. Ці породи відрізняються не тільки "рекордним" віком, але і прекрасними будівельними якостями. І це помітили навіть наші далекі предки. Кам'яні брили, "здобуті" на Словечансько-Овруцький відрогах, застосовувалися при спорудженні Софійського собору, Києво-Печерської лаври та Золотих воріт у Києві. Ними користувалися стародавні майстри, зводячи свої дивовижні будівлі в Переяславі-Хмельницькому, Овручі, Вишгороді. 

53728803 554550125055624 405966463506055168 n

  Овруцький кряж - єдине місце в Європі, що зберігає родовище дуже рідкісного мінералу пірофілліту. У давні часи древляни виготовляли з нього прикраси. Ну а пізніше, коли людям відкрилися дивовижні властивості пірофілліту (він виявився фантастично вогнестійким), його стали використовувати у виробництві світильників для маяків. Мало хто знає, що в середині XX століття пальника в незгасних маяках Гібралтару і Дарданели, узбережжя Чорного і Азовського морів, Заполяр'я і Далекого Сходу були зроблені з українського рожевого пірофілліту.

  На Овруцькому комбінаті діяв єдиний у СРСР цех з виготовлення пальників для маяків. Видобутий пірофілліт розпилювали на тонкі пластини, а потім на токарних і фрезерних верстатах виточували заготовки із спеціально нарізаними для проходження газу отворами. Після прожарювання в муфельних печах вони ставали такими тугоплавкими, що витримували температуру до 3000 градусів за шкалою Цельсія. Щорічно тут випускали понад 15 тисяч маякових пальників з овруцького пірофілліту.

  Унікальна продукція була відома не тільки на річкових, озерних і морських трасах України та СРСР, а й далеко за їх межами. Пірофілліт знаходив застосування в паперовій, керамічній, гумовій та електротехнічній промисловості. Завдяки високій жаростійкості його використовували у виробництві запальних свічок для двигунів внутрішнього згорання і для футеровки розливальних ковшів у металургійній промисловості. Футеровані пірофіллітом ковші були набагато довговічніші звичайних. На поліський чудо-камінь звертали увагу художники, каменерізи і ювеліри. Тепер все це багатство виявилося покинутим і нікому не потрібним ...

54514239 554549981722305 7662443843312156672 n

Відділ культури та туризму ЖРДА

 Новини Житомира

 

Последнее изменение Четверг, 21/03/2019

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework