Унікальна плитка під ногами коростенців, яку виготовляв сам барон Великого князівства Фінляндського Бергенгейм

  На жаль, в Коростені майже не залишилось пам’ятників архітектури, в тому автентичному вигляді в якому вони були збудовані.

 Але, в деяких з них ми можемо побачити віхи історії, яка залишилась на підлогах адміністративних, військових та житлових приміщень, пише korosten.today з посилання на  Коростенський ТІЦ.

   Мова йде про - керамічну плитку. Не звичайну плитку, а унікальний витвір Харківського товариства барона Бергенгейма.

  Воєнний інженер, барон Великого князівства Фінляндського Бергенгейм Едуард Едуардович, в 1891 заснував Харківський завод з виробництва теракотових і керамічних виробів, перший на півдні Російської імперії. Вироби Бергенгейма були відомі та цінувались по всій імперії, вони застосовувалися при будівництві таких будинків, як Лівадійський палац (Лівадія), «Будинок із химерами» (Київ), залізничні вокзали в Москві та багато інших. Так само, безліч особняків по всій території колишньої Російської імперії облицьовані плиткою зі штампами «барон Бергенгейм».

  Після революції 1917-го року завод було націоналізовано. Він отримав назву «Керамічний завод 8-ї річниці Жовтня» і продовжив випуск більш спрощеного варіанту плитки.

  В Коростені оригінальну, дореволюційну плитку, викладену за мозаїчним планом заводу- виробника ми можемо побачити в старих приміщеннях міської лікарні, старого універмагу тощо. А «післяреволюційний варіант» - в ВІК «Скеля» та старих будинках військового містечка.

plitka kor 16.06 1

plitka kor 16.06 2

plitka kor 16.06 3

plitka kor 16.06 4

Новини Житомира

 

Последнее изменение Пятница, 19/06/2020

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework