×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 525.

На території сучасної України знайдено поховання жриць давньогрецької богині родючості

«Аїд викрав Персефону, а Деметра змушена була блукати по всій землі в пошуках дочки.

n 0903168154Через дев’ять днів, зрозумівши, що все це марно, Деметра звернулася за допомогою до Зевса, який назвав їй ім’я викрадача, і Деметра зрозуміла, що Зевс сам уступив братові свою дочку. Руки опустилися від безсилля. Та в надії ще хоч раз побачити свою любу Персефону, богиня вирушила поневірятися світами…»

У 1895 році у кримському місті Керч була виявлена унікальна знахідка. Старовинний склеп, виритий у землі, який згодом назвуть Склепом Деметри, зберігся тут ще від першої половини І століття. На території сучасної України було знайдено поховання жриць давньогрецької богині родючості.

Старовинні коштовності та саркофаги

Невеличке приміщення розміром 2,2х2,75 метри, квадратне у плані, перекрите напівциліндричним склепінням. Побудоване на глибині 5 метрів із великих каменів, скріплених глиною. Низький але широкий вхід вів у саму поховальну кімнату.

Першим, хто за минуле тисячоліття побував у старовинному склепі, був звичайний міщанин Іван Зайцев (на подвір`ї його матері і розміщався склеп). Натрапивши на поховання випадково, чоловік довго тримав у таємниці свою знахідку, сподіваючись вилучити за це якнайбільше грошей.

Можна лише уявити подив людини, яка вперше відчинила двері склепу Деметри. Попри обидві стіни стояло кілька дерев`яних саркофагів. Все приміщення, включно зі стелею, було розписане дивовижними фресками. У кожній із стін – ніші із зображеним на задньому плані зоряним небом. Та це ще не все. Померлих у ті часи прийнято було ховати разом дорогими речами. Тож в усипальницю разом із тілами поклали дорогий посуд і немало золота. Лавровий вінок, дуте намисто, два персні були із чистого золота. Монети І тис. н. е.; срібна раковина; бронзовий канделябр; посуд із синього та зеленого скла, розписаний орнаментом. А на одній зі стін висіла кінська вуздечка.

Кримська Джоконда

Як не дивно, за стільки століть склеп не був розграбований. Та після його відкриття фрески на стінах почали руйнуватись від зміни температур і світла. Унікальні кольорові зображення – сцени з міфів Стародавньої Греції. Зверху кімната обрамлена декоративним карнизом, біля ніш в`ється виноградна лоза. Над входом – пишна гірлянда з гілок із фруктами. На одній зі стін можна було бачити зображення німфи Каліпсо із покритою на знак трауру головою. (Каліпсо, за легендами, зустрічала душі померлих біля входу в підземне царство). З лівого боку був намальований Гермес. Оголений, але взутий у сандалі з крилами, посланець богів тримає у руках жезл. Та найбільш вражає неймовірно красиве зображення самої Деметри. Змальоване воно у медальйоні, обрамленому вінком. Глибокий і сумний погляд богині, що втратила доньку. Проникливий, ніби у Джоконди, він зачаровує. На стінах усипальні є ще один цікавий малюнок. Це сцена викрадення Аїдом дочки Деметри, прекрасної Персифони. Цар мертвих мчить на колісниці, запряженій чотирма кіньми різних кольорів.
Цінність фресок склепу Деметри важко перебільшити. Крім віку, вона полягає й у високому художньому рівні зображень.

Столиця Босфорського царства

Покровительку родючості та землеробства Деметру шанували як одну із наймогутніших богинь, її називали самою Матір`ю-Землею. Особливо її культ був поширений у Босфорському царстві. Столиця царства, місто Пантікапей було якраз на місці сучасної Керчі. Засноване у 1-й половині 6 століття до н. е. давніми греками, воно розкинулось вздовж узбережжя Чорного моря. Багатий поліс мав свої палаци і храми. В околицях знаходився великий некрополь із похованнями царів.

Поблизу гори Мітрідат, проводячи розкопки, сучасні вчені знаходили багато цінних артефактів. Відомими є Керченські вази, міссорій, неподалік міста зберігся Царський курган IV століття до нашої ери. Мелек-Чесменський, Золотий та курган Куль-Оба становлять велику історичну цінність.

Закрити музей, щоб зберегти історичні артефакти

Після того, як відкриття Івана Зайцева стало відоме широкому загалу, зі склепу вирішили зробити музей. Коштовності, знайдені всередині, перевезли в санкт-петербурзький Ермітаж. А через відкриття музею усипальниця почала руйнуватись. На сьогодні назавжди втрачено вже більше половини зображень. Щоб запобігти подальшому нищенню історичної реліквії, склеп зачинили.

Та щоб не позбавляти людей можливості побачити унікальну історичну пам`ятку, вчені вирішили зробити точну її копію. Відкриття відбулось у вересні минулого року. Розмістили споруду біля підніжжя гори Мітрідат (поблизу справжньої усипальні). Над нею працювали художники Тетяна та Миколай Корольови, намагаючись як-найточніше передати оригінальні малюнки. Усі деталі внутрішнього оздоблення, до найдрібніших ліній, були перенесені на окремі стіни.

Міф розповідає, що Деметра таки знайде свою дочку. Але, повінчавшись з Персефоною насильно, Аїд не захоче відпускати її. Він не мав би на це права, та згідно з законами Олімпу, той, хто побувавши в царстві мертвих, з`їсть хоч щось – не може вернутись звідти. Персефона, на щастя, нічого не їла, лише проковтнула три гранатові зернини. Тож вирішено було, що пів року вона житиме з нелюбим чоловіком, пів року гостюватиме у матері Деметри. Тому й панує на землі холод пів року – осінь і зиму, поки перебуває прекрасна Персефона у царстві мертвих.

Коли Деметра сходить з Олімпу і починає ступати на землю, все довкола починає цвісти. У Давній Греції вірили, що саме вона навчила людей засаджувати ріллю, вирощувати рослини.

Для тих, хто зібрався в дорогу:

Місце знаходження:

АР Крим, місто Керч, провулок Деметри

GPS:
45°21’54”N, 36°28’20”E

Поради бувалого мандрівника:

Технологічна модель склепу 1:1 знаходиться у центральній частині міста поблизу автовокзалу. В оригінальний саркофаг вхід заборонено. А саме місто Керч надзвичайно багате на історичні пам’ятки. Тут багато музеїв, можна відвідати фортеці і древні городища.

Джерело: http://vsviti.com.ua/

n 0903168154 1

n 0903168154 1

n 0903168154 1

n 0903168154 1

n 0903168154 1

n 0903168154 1

n 0903168154 1

Прочитано 2136 раз

Последнее изменение Среда, 09/03/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework