Одна з найстаріших архітектурних споруд у Житомирі - сумне видовище в центрі тисячолітнього міста

Одна з найстаріших архітектурних споруд у Житомирі - сумне видовище в центрі тисячолітнього міста

  Келії єзуїтського монастиря — одна з найстаріших архітектурних споруд у місті Житомирі. Розташовується по вулиці Леха Качинського.

  Монастир, від будівлі якого до нашого часу залишились лише руїни, був заснований у 1724 році ченцями-єзуїтами. Збереглись свідчення, що будівництво відбулось при сприянні польських магнатів, які запросили ченців до Житомира. Інші історичні документи повідомляють, що землі, на яких зараз знаходиться початок сучасної вулиці Леха Качинського, були привілейовані польським королем Августом II ордену єзуїтів. Після цього відбулось заснування колегії та монастиря. Територія монастиря мала адміністративну незалежність від інших частин міста і перебувала під владою короля. Так виникла назва Єзуїтська Юридика, якою часто називають цю історичну пам'ятку. Термін «Юридика» означає «знаходження під королівською владою».

  При монастирі діяла трикласна школа, яка була першою, що з'явилась у місті Житомирі. Територія Юридики містила житло для викладачів та студентів. Працював завод по виробництву свічок. Не дивлячись на досить значні розміри монастиря, всі будівлі зведені в I половині XVIII століття були дерев'яними.

  Розповідає та показує Павло Мокрицький: Абандон старовини ув центрі міста Ж"...або як ми шукали вхід у підземелля в келіях Єзуїтського монастиря

  Дуже сумне видовище, прямо в центрі тисячолітнього міста, де продовжують в прямому смислі безперервно святкувати й забудовувати ларьками-супермаркетами минувшину, коріння тобто. Щодо власне цих келій - які вважаються найстарішою будівлею Житомира - то саме ним ми маємо завдячувати хоча б іще тим, що Житомир - обласний центр, а колись губернське місто.

келії1

келії1

келії1

келії1

келії1

келії1

келії1

келії1

келії1

 Джерело: Факти Житомира

 

Новини Житомира

 

Последнее изменение Понедельник, 19/04/2021

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework