Вуличне мистецтво у житті міста. Стріт-арт роботи у Житомирі

Вуличне мистецтво у житті міста. Стріт-арт роботи  у Житомирі

  За останні десятиліття вуличне мистецтво кардинально змінилося.

  Раніше міста «прикрашали» хаотичні написи, зліплені на швидку руку, а зараз все частіше можна побачити величні мурали, які розповідають дивовижні історії про життя і культуру суспільства. У роботах стріт-арт-художників ідея панує над формою: замість простого меседжу «я є», в них проглядається «я так думаю». Місто стало повноцінним полотном для соціальних змін, потужним інструментом якого є стріт-арт.

 Спочатку арт форма асоціювалася із суперечливими партизанськими мистецькими практиками, коли такі художники, як Лі Кіньонес, наносили графіті на стилізовані мітки в міських просторах. Зірки вуличного мистецтва, зокрема Жан-Мішель Баскіат та Бенксі, допомогли залучити додаткову увагу до цього стилю. Сьогодні вуличним художникам доручають створювати фрески у громадських приміщеннях, а музеї, галереї та колекціонери виявляють великий інтерес до цих робіт.

  З історії вуличного мистецтва

  Перші малюнки на стінах з’явилися в печерах тисячі років тому. Пізніше стародавні римляни та греки писали свої імена та вірші протесту на будівлях. Сучасні графіті з’явилися у Філадельфії на початку 1960-х, а наприкінці шістдесятих вони дійшли до Нью-Йорка. Новий вид мистецтва зазнав злету в 1970-х роках, коли люди почали писати свої імена або «теги» на будівлях по всьому місту.

  В Європі ж вуличне мистецтво активно розвивається з 80-х років ХХ століття. Одним із грандіозних графіті-полотен була західна сторона Берлінської стіни (певно як не на власні очі, то у мережі Інтернет ви могли бачити зображення, на якому цілуються Хoнeккeр і Брежнєв). Після знесення її залишки надали 118 художникам, щоб створити галерею просто неба.

  Стріт-арт в Україні

  Україна нині вже звикла до різноманітних стріт-арт-проєктів і все частіше стає бажаним полотном для іменитих урбан-художників. У Києві вже працювали Фінтан Маги, Гвідо ван Хелтен, Okuda і Kenor, Vhils, Nunca та інші. Проте наші українські митці стріт-арту аж ніяк не поступаються у техніці малювання та креативних ідеях.  Також слід звернути увагу і на українських митців стріт-арту: Інтересні казки – ветерани українського руху. Дует художників АЕС (Олексій Бордусов) і Waone (Володимир Манжос) працює в жанрі муралізму і відомий далеко за межами країни завдяки своїм яскравим масштабним фрескам.

  Lodek / Vova Vorotniov / VOL.VO – вуличний художник, задіяний практично у всіх напрямках. Ідеолог кількох течій графіті і українського стріт-арту в цілому. APL315 – молодий перспективний український автор.

  У Житомирі одними із відомих митців стріт-арту є Дмитро Краб, який створив безліч цікавих робіт як: «Трисвіт», «Земне, але недосяжне», реалізував проект «Житомир в орнаменті», зобразив «Українську абетку міста» на будинках у центральній частині міста. Сандра Самбо – стріт-артер, яка створила роботи такі як: «Луї Армстронг», портрет співачки Еріки Баду.

  Серед вулиць міста можна знайти роботи райтерів як: Hlor, Cre, 3ken, Sad23, Rodman.

  Нижче наведені зображення стріт-арт робіт у Житомирі.

  Хутчіш фотографуватися та позначати у геолокаціях наше з вами місто!

DSC 0076

DSC 0069

DSC 0064

DSC 0063

DSC 0056

DSC 0053

DSC 0004

Анастасія Разумєй

Фото автора

 

При підготовці матеріалу були використані такі джерела:

https://discover.goldmarkart.com/urban-art-brief-history/

Новини Житомира

 

Последнее изменение Среда, 21/04/2021

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework