На Житомирщині дільниці у день виборів мають дезінфікувати кожні дві години

На Житомирщині дільниці у день виборів мають дезінфікувати кожні дві години

  25 жовтня, в день місцевих виборів, на Житомирщині дільниці мають дезінфікувати кожні дві години, а бюлетені громадяни мають заповнювати власними ручками.

   Про це під час брифінгу розповів координатор громадянської мережі "Опора" в Житомирській області Тарас Чмут, -  передає suspilne.media. За його словами, процес виборів через пандемію коронавірусу цьогоріч пройде з новаціями:

  "Дільничні виборчі комісії мають дезінфікувати кожні 2 години. Там має відбуватись замір температури, люди мають сидіти на більших відстанях, ніж зазвичай. У той же ж час в Україні є ряд дільниць, які наразі не сформовані, тому що члени ДВК відмовляються там працювати, бо це спецдільниці в "ковідних" закладах або це звичайні дільниці в населених пунктах з високим рівнем зараження коронавірусом. Ті, хто вдома, на самоізоляції, голосують за принципом, як на дому. ДВК до них має йти з малою скринькою, вони до 20 числа мають занести медичну довідку з власноруч написаною заявою про те, що вони хворі. Це може зробити їх представник і до них прийдуть члени ДВК для голосування на дому. Ті, хто лікуються стаціонарно, будуть голосувати як на спецдільницях".

  На виборчих дільницях виборці мають голосувати власними ручками та не передавати паспорт членам дільничних виборчих комісій, а лише показувати його, каже обласний координатор громадянської мережі опора Тарас Чмут. Також, за його словами, досі незрозуміло, як підраховуватимуть голоси, оскільки виборчі бюлетені не дезінфікують.

  "Базові засоби захисту, тобто маска, захисний щиток точно мають бути. Має бути дезінфекція всіх поверхонь, після кожного виборця і зміна засобів захисту. Є питання щодо забезпечення членів комісії. У нас не завжди ДВК забезпечені на звичайних виборах, а тут вони мають працювати в певних екстремальних умовах, особливо в сільській місцевості, особливо з людьми похилого віку".

  Правопорядок на виборчих дільницях області 25 жовтня забезпечуватимуть 2097 поліцейських та по 200 представників нацгвардії і прикордонної служби, розповів керівник Нацполіції області Юрій Олійник:

  "Загальна ситуація в області є стовідсотково контрольована. Значних порушень у нас наразі немає. Станом на 13 жовтня зареєстровано 65 повідомлень (про порушення виборчого законодавства – ред.). З них у 5 випадках розпочали кримінальне провадження, у 8 випадках складено адміністративні протоколи. Переважна більшість порушень стосується виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів пе6редвиборчої агітації, які не містять відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб відповідальних за випуск. Нами розпочато 5 кримінальних проваджень за подіями у Житомирі, Бердичеві та Житомирському районі".

 

Авторка: Аліна Домбровська

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework