Найстарша жінка України: «Я пережила чотири держави, що мінялися». ФОТО

  Цієї суботи, 24 березня, в жіночому монастирі Афонської ікони Божої Матері в урочищі Кип’яче, який називають "жіночим Афоном", дві важливі та особливі дати зібрали сотні вірян, священнослужителів, прислужників в цьому благодатному місці.   

   А все тому, що своє 107-ліття відзначала найстарша жінка України – схимонахиня Іоанна. Матушка є насельницею Жіночого монастиря Афонської ікони Божої Матері в урочищі Кип’яче, який називають "жіночим Афоном". Привітати схимонахиню Іоанну під час спільної молитви 24 березня в день Престольного свята обителі на честь Похвали Пресвятої Богородиці прибули паломники з різних куточків України. Зокрема, до схимонахині приїхали її рідні з сіл Малий Кучурів та Васловівці Заставнівського району Чернівецької області. І те, що співпали такі дві важливі дати —  Престольне свято та день народження найстаршої жінки України — це, мабуть, не є випадковістю.  

  Історія життя матушки - це символічний приклад єднання України. Ось і зараз буковинці, дізнавшись про День народження старійшини роду, радо поспішили на житомирську землю.

  «Ми як тільки дізналися, що матушка - це наша рідня, зібралися – і кажем: їдемо Це дуже приємно. Об'єднала вона всіх нас. Це така Божа благодать. Ми не так часто зустрічаємося, а тут нас зібралося дуже багато», - кажуть гості з Буковини.

  Найстаріша в Україні іменинниця радо спілкувалася з рідними, яких не бачила багато років. Згадувала, де стояла їхня хата; де в трьохрічному віці дізналася про початок Першої Світової; де згодом рятувала земляків від епідемії тифу. Годувала хворих сметаною з ложечки. Щоб не заразитися – змочувала хусточку в керосині. І завжди молилася.

  «Я ішла до сусідів, до дітей гратися, і раптом задзвонили в трьох церквах разом дзвони. Ішла жінка й каже: що ся стало? А друга й каже: война ся зачала», - згадує схимонахиня Іоанна.

  Пам'ятає матушка, що кулі літали, як ворони, над селом. Пригадує, як у Чернівці в'їжджав імператор Франц Йосиф.

  «Люди добрі! Я пережила чотири государства, що мінялися», - веде далі матушка. Народилася в Австро-Угорській імперії, потім прийшли румуни, потім «совєти», які вислали до Сибіру, де провела близько 16 років. А перед тим на 10 років до Уралу за націоналістичні погляди відправили її чоловіка. «Прийшли вночі і забрали. Забрали за Україну!», – згадує арешт коханого.

  Онук довгожительки - благочинний лікарняних храмів столиці, настоятель храму святителя Михаїла, першого митрополита Київського, протоієрей Роман Барановський каже, що за важкі страждання за віру й за Україну Господь і дарував матушці такі довгі літа.

kd26031801 9

  «Вони були репресовані ще в 40-х роках, коли радянська влада прийшла на Буковину. Людей натрамбували в вагони, і вивезли на північ, у мерзлоту. І вона вважає, що оцими стражданнями і тим, що зберегла віру в Бога тоді, коли неможливо це було зберігати, вона наче запозичила у Господа життя. Ті роки, які відстраждала і не знала щастя, от зараз їй повернулися тим, що вона постійно у молитві має радість бачити дітей, відчувати біля себе онуків; знати, що починається новий день і можливість причаститися, посповідатися. І дякуючи молитві вона і живе», - говорить отець Роман. 

  Схимонахиня Іоанна рада бачити всіх, хто прокладає свій шлях до Господа і шукає молитовної підтримки та благословення. До обителі матушки приїздить багато людей з усіх усюд.

  У Жіночому ставропігійному монастирі на честь Афонської ікони Божої Матері в урочищі Кип’яче панує неймовірна благодать, яку важко передати словами, але яку чітко відчуває серце. 

  Цієї суботи паломники вкотре мали змогу приклонитися до унікальних святинь обителі, серед яких - частинка Животворящого Хреста Господнього, частичка поясу Пресвятої Богородиці, Ковчег з частинками мощів 24-х афонських старців, мощі св. мч. Сєвєри, мощі св. мч. Євгенії, частинки мощів святих Римських мучеників, великі частини мощів (гомілки) святих безсрібників і цілителів Косьми і Даміана, частини мощів свв. Мучеників Киприяна та Іустини. 

  Також усі охочі змогли зануритися в цілющі води купелі, помолитися за рідних та близьких. Схимонахиня Іоанна просить Бога за всіх людей, які притікають до неї, молить Бога за мир в Україні та всьому світі.

  Монастир дякує добрим людям, які розділили з сестрами це свято. Зокрема, голові правління ПрАТ «ЕК «Житомиробленерго» Олексію Шекеті за допомогу в організації поїздки до обителі рідних схимонахині з Буковини, а також представників ЗМІ, паломників з Житомира та юних друзів нашого монастиря – дітлахів,  вихованців Спортивно-культурного клубу села Троковичі Черняхівського району.

  Настоятелька обителі ігуменя Єкатерина запрошує всіх приїхати до Кип'ячого. Жіночий монастир відкритий щодня з опів на четверту ранку і до десятої вечора. Можна прийти, помолитися. Також охочі можуть залишитися тут на декілька днів – потрудитися в монастирі во славу Божу, поєднуючи труд з молитвою за своїх рідних та близьких.

  «Приїжджайте, зцілюйтеся душею і тілом. Помоліться за себе й за близьких. Попросіть Божого благословіння на свою родину. Нехай вас усіх Бог хранить і благословить», - звертається до братів і сестер у Христі Матушка Єкатерина.

kd26031801 1

 kd26031801 1

kd26031801 1

kd26031801 1

kd26031801 1

kd26031801 1

 

kd26031801 1

kd26031801 1

kd26031801 1

kd26031801 1

Прес-служба Жіночого ставропігійного монастиря Афонської ікони Божої Матері в урочищі Кип’яче

Фото: Леонід Шевчук

Последнее изменение Понедельник, 26/03/2018

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework