Zero Waste School: Один з ліцеїв Житомирщини вчитиме громаду сортувати сміття та заробляти на ньому. ВІДЕО

  Прагнеш бігти швидко? Можеш спробувати один. Прагнеш бігти далеко? Роби це у команді!

 

  У бердичівському ліцеї № 15, схоже, мислять на перспективу: по-перше взяли участь (і в результаті стали переможцями) всеукраїнського проекту Zero Waste School, а по-друге, вирішили долучити до нього лідерів місцевих шкіл і, зрештою, всю громаду. У планах – перетворити Бердичів на місто без сміття, впровадивши роздільне сортування відходів.

  Другий етап проекту – практичний – за планом має відбутися у вересні, наразі ж ліцеїсти взялися знайомити потенційних партнерів з основними тезами й положеннями Zero Waste School. І, начебто, вже чимало сказано про непоправну шкоду пластика, та людство продовжує потопати у непотребі. Чи не краще взагалі уникати цього матеріалу, аніж шукати способи його утилізації, запитують Олександр та його команда?

  Час відмовлятися від одноразового посуду, пакетів, вологих серветок, заявляє молодь, постійно використовуючи, для прикладу, власну пляшку для води чи чашку для кави. Купуєш товар? Обирай ваговий, а не той, що запакували. І добре було б затямити раз і назавжди: пластик, скло, папір мають бути відсортовані та відправлені кожен до свого «іменного» сміттєвого бака.

 За 1 рік, констатують ліцеїсти, на Україну обрушується близько 11,0 млн. т. сміття. Значно зменшити цю цифру можна, дотримуючись, зокрема, правил, відомих на Заході як «концепція 5 R»: не купувати зайвого, споживати менше, використовувати повторно, здавати на переробку, робити з органіки компост, і, зрештою, добрива.

 Ще один вагомий меседж від організаторів – на смітті можна заробляти: он у них у ліцеї, здаючи окремо пластикові вироби, за не такий вже й великий проміжок часу отримали 30,0 тис. грн. Цей меседж, з-поміж іншого, намагалася донести до гостей особисто Ванда Івасюк. Її присутність на заході пояснювалася доволі просто: вона теж – у тутешній команді Zero Waste School (одна з умов участі у проекті – обов’язкове членство у команді директора закладу).

Репортаж Олександра Єжеля

Джерело: trkvik.tv

Новини Житомира

  

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework