Індустріальний парк: амбітні плани, які спустошують бюджет

  Будівництво індустріального парку – черговий амбітний проект міського голови Сергія Сухомлина з його передвиборчої програми, якому не судилося були реалізованим. 
  Мер обіцяв створити 3000 робочих місць, щоб зупинити відтік робочої сили з Житомира, збільшити надходження податків до бюджету. Також мер зазначав, що будівництво індустріального  парку – це колосальний поштовх для розвитку нашого міста. Натомість ділянка під парк і досі стоїть пуста, молодь поїхала з Житомира підкоряти Польщу, а проект будівництва обійшовся бюджету у значну суму, - розповідає  insider.zt.ua.

  "Давайте пригадаємо, як все починалося.

  У жовтні 2016 року Сергій Сухомлин повідомив житомирянам чудову новину: сім компаній готові зайти на територію індустріального парку. Одна з них від австрійської компанії Hirsсh, що займається ізоляційними матеріалами. Ще чотири компанії – консорціум, який випускає запчастини для мотоциклів.
 
  В кінці жовтня 2016 року на засідання комісії в Мінекономіки було прийнято рішення включити індустріальний парк в державний реєстр індустріальних парків. На зустрічі міський голова зазначав, що місто вже підписало три меморандуми про співпрацю з європейськими інвесторами, які займаються виробництвом запасних частин для мотоциклів – це і австрійські компанії, і італійські компанії.
У січні 2017 року Міністерство економічного розвитку і торгівлі зареєструвало новий індустріальний парк «Житомир-Схід» площею 24,7 га в місті Житомирі.

  У березні 2017 року рішенням сесії Житомирської міської ради було створено КП «Центр інвестицій», якому безпосередньо було передано у управління індустріальний парк, а у квітні обрано його директора – Валерія Горба.

  Станом на 2019 рік, у інформації, яку надало комунальне підприємство «Центр інвестицій» зазначено, що на територію індустріального парку вдалося залучити лише одного учасника – ТОВ «Житомирська меблева фабрика». І це відбулося ще у 2017 році. Був навіть підписаний меморандум, який передбачає будівництво меблевої фабрики. Однак будувати інвестор не поспішає.
Куди поділися усі інші інвестори та підписані меморандуми – питання відкрите. Рівно так само, чому не здійснюється будівництво першої черги по об’єкту, тендер на який було проведено ще у 2016 році.

  Однак якщо ви думаєте, що проект просто згорнувся без жодних наслідків для бюджету, то це не так. Тоді ж у 2016 році міська влада замовила проектно-кошторисну документацію на будівництво індустріального парку на Київському шосе у Житомирі. Розробником проектно-кошторисної документації є ТОВ «Житомирська архітектурно-планувальна майстерня». Її вартість становила 516 тисяч 460 гривень. Як повідомили нам у міській раді, роботи оплачені повністю. Враховуючи те, що про будівництво індустріального парку влада вже не говорить – ці кошти просто викинули на вітер.

  Ще одна іграшка влади – будівництво сонячної електростанції. Здійснювати будівництво збиралися за кредитні кошти в розмірі 7 мільйонів євро. Але й тут не обійшлося без проблем. У травні 2018 року Управління Північного офісу Держаудитслужби в Житомирській області повідомило, що під час аналізу інформації та документів, розміщених на веб-порталі Уповноваженого органу з питань закупівель КП «Центр інвестицій» Житомирської міської ради, попередили порушень у сфері закупівель на понад 325 млн грн. За результатами аналізу встановлено, що тендерна документація КП «Центр інвестицій» на придбання обладнання для будівництва наземної сонячної електростанції не відповідала вимогам законодавства.

  Здійснювати будівництво електростанції потужністю 10,79/9,35 МВт мала словенська компанія Riko d.o.o. Передбачался, що перша черга сонячної електростанції потужністю 6 МВт повинна бути введена в експлуатацію в квітні 2019 року, друга черга – до жовтня 2019 року. Однак станом на кінець листопада 2019 року електростанція не працює.

  Зазначимо, що на проектно-кошторисну документацію було витрачено 289 тисяч гривень.

  Сумнівні досягнення КП «Центр інвестицій» знову змушують задуматися над доцільністю його утримання, як комунального підприємства. За три роки його роботи на заробітну плату працівникам було витрачено 1,7 мільйони гривень, а на оплату комунальних послуг, закупівлі канцтоварів та палива – 586 тисяч гривень.

  Нещодавно на сесії міської ради прозвучала ідея, що КП «Центр інвестицій» може зайнятися будівництвом багатоповерхівок. Детальніше про це можна прочитати на посиланням.

  Ми вже бачимо, як КП «Центр інвестицій» збудував електростанції і як багато залучило інвесторів на неіснуючий індустріальний парк. Час вигадувати нові обіцянки, але хто відповість за старі помилки, які вдарили по міському бюджету?"

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework