Самоврядці та експерти Житомирщини у Києві працювали над Перспективним планом

  20 грудня, відбулась консультативна зустріч, організована Міністерством розвиткугромад і територій України для вироблення узгоджених позицій при внесенні змін до перспективного плану формування територій Житомирщини.

   Про це поінформувала виконавчий директор Житомирського РВ АМУ Тетяна Кухарська.

  «Ми з колегами були налаштовані на конструктивну зустріч. Мали певні пропозиції та зауваження до того плану, який презентували на робочій групі», - зауважила вона.

  Нагадаємо, що напередодні з метою привернення уваги Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, послів країн великої сімки в Україні, представників ЄС в Україні та інших міжнародних інституцій, а також широкої громадськості до загроз для місцевого самоврядування і демократії в цілому, які містяться в проекті Закону «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)» №2598, внесеному 13 грудня 2019 року Президентом України як першочерговий міські, селищні, сільські голи, голови об’єднаних територіальних громад та  експерти з питань децентралізації влади і місцевого самоврядування підписали спільну заяву:

  Ми, підписанти цієї заяви, представляючи органи місцевого самоврядування та  організації, що працюють у сфері децентралізації та місцевого розвитку, а також незалежні експерти, маючи на меті привернути увагу Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, послів країн великої сімки в Україні, представників ЄС в Україні та інших міжнародних інституцій, а також широкої громадськості до загроз для місцевого самоврядування і демократії в цілому, які містяться в проєкті Закону «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)» №2598, внесеному 13 грудня 2019 року Президентом України як першочерговий, висловлюємо стурбованість з приводу закритості процесу підготовки цього законопроєкту (без участі представників органів місцевого самоврядування, їх асоціацій, організацій громадянського суспільства, експертів) та закликаємо:

  • не допустити поспішного голосування за законопроєкт №2598;
  • провести широкі дискусії та професійні консультації для напрацювання спільних пропозиції до проєкту конституційних змін щодо децентралізації з врахуванням думки лідерів місцевого самоврядування та експертів.

  Для повноцінного завершення реформи з децентралізації та формування повсюдного спроможного місцевого самоврядування в Україні давно назріла потреба у конституційних змінах. Велика кількість положень Європейської хартії місцевого самоврядування також багато років очікують на належну імплементацію в законодавство України.

  Але запропоновані законопроєктом №2598 зміни, порівняно з чинною Конституцією України, містять ознаки централізації влади, звужують статус органів місцевого самоврядування та надмірно розширюють контрольні повноваження держави в особі префектів та Президента. Стислий аналіз загроз для місцевої демократії додається до цього звернення.  

  Звертаємося до Президента України Володимира Зеленського з проханням ініціювати створення відкритого майданчика, де всі зацікавлені сторони зможуть висловити аргументовані позиції з метою спільного доопрацювання проекту змін до Конституції щодо децентралізації та приведення його у відповідність до демократичних цінностей, які ми усі поділяємо. 

Новини Житомира

     
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework