Громадам на Житомирщині доведеться згортати свої бюджети

  Відмовитись від багатьох запланованих на цей рік проєктів через так звані «коронавірусні» закони змушені громади області. Через запроваджений в Україні карантин і пільги для бізнесу вони готується до величезних фінансових втрат.

 За підрахунками консультанта з бюджетних питань Асоціації міст України Сергія Гаращука, який працює на Житомирщині в межах проєкту «ПУЛЬС», втрати по платі за землю можуть сягнути 110 млн.грн., понад 15 млн.грн. - по податку на нерухоме майно.

  «Крім того, суттєво скоротяться надходження ПДФО та єдиного податку, але це не внаслідок законодавчих змін, а внаслідок вимушеної зупинки бізнесу. Суми таких втрат значно перевищать суми втрат від законодавчих пільг. Варто було б думати про програми підтримки бізнесу (особливо малого та середнього) у період після кризи. Найефективнішою була б програма компенсації відсотків за кредитами на підприємницьку діяльність. Але за таких умов, що склалися, на це марно сподіватися. Аби поточні виплати бюджети спромоглися забезпечити», - зауважив С.Гаращук.

  Виконавча директорка Житомирського регіонального відділення Асоціації міст України Тетяна Кухарська повідомила, що за попередніми розрахунками фінуправління Бердичівської міської ради бюджет міста Бердичева у березні-квітні поточного року втратить 3,483 млн.грн земельного податку, 2,2 млн. грн. орендної плати та близько півмільйона гривень податку на нерухоме майно.

  «Важко уявити, що в момент, коли з місцевих бюджетів сотні мільйонів гривень йде на боротьбу з пандемією, надприбутковий бізнес і працюючі підприємства будуть звільнені від місцевих податків. Звідки громадам потім брати кошти на зарплати медикам, вчителям, соціальним працівникам, вихователям, працівникам транспорту та ЖКГ?» – констатують в Асоціації міст України.

Новини Житомира

  

Последнее изменение Четверг, 26/03/2020

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework