Майже половина зубних лікарів без вищої освіти на Житомирщині можуть стати безробітними. ВІДЕО

  5 зубних лікарів без вищої освіти Житомирського обласного стоматологічного медичного об’єднання 1-го квітня потрапили під скорочення.

 

  Про це Суспільному сказав керівник об’єднання Всеволод Солдатов. За його словами, загалом в області найближчим часом безробітними може стати 41 відсоток фахівців стоматполіклінік, які на відміну від лікарів-стоматологів, мають не вищу, а середню спеціальну освіту. Такою є вимога наказу міністерства охорони здоров’я України №117 від 2002-го року. Відповідно до наказу цих фахівців позбавлять права лікувати пацієнтів, а тільки дозволять займатися профілактикою та діагностикою.

  Всеволод Солдатов: "Зубні лікарі – це молодші медичні працівники з медичною освітою. Тобто рівень їх освіти – це медична сестра. Працювати лікарем вони на даний час не мають права".

  Житомирянка Світлана Бєлькевич – зубний лікар. Вона розповіла, що її професійний стаж 24 роки. Її кваліфікаційні вимоги змінили, і тепер вона не може робити те, що робила. "Сьогодні мене обмежують. Оскільки змінилися кваліфікаційні вимоги до моєї професії, які були чітко визначені у 2002 році", - сказала Світлана Бєлькевич.

  Всеволод Солдатов: "Якщо точно, то зубним лікарям з 2002-го року вийшов довідник кваліфікаційної характеристики працівників . І там написано, що зубний лікар має право тільки на проведення профілактики і діагностики. Незважаючи на те, що ліцензії лікувальним закладам дозволом зубним лікарям практикувати надавали, на це деякий час на це закривали очі. У 2018-му і 2019-му роках лікувальні заклади перетворилися у комунальні некомерційні підприємства і отримали нові ліцензії. І ліцензії були видані тільки тим, хто написав, що зубні лікарі в них проводять тільки профілактику та діагностують. В нинішніх умовах, коли у нас госпрозрахунок частковий або повний, зубний лікар просто не в змозі виправдати своє існування в закладі, якщо, по суті, не буде чого робити. Якщо я дозволю йому робити те, що не дозволяє ліцензія. Я ризикую залишити заклад без ліцензії, без можливості роботи і співпраці з Національною медичною службою України. Тобто, у мене в закладі 170 працівників, і я зроблю з них 170 безробітних".

  За словами Всеволода Солдатова, а обласному стоматологічному об’єднанні під скорочення потрапило п’ятеро зубних лікарів

  Всеволод Солдатов: "Таке рішення я прийняв. І не тільки я. А взагалі у Житомирській області ситуація набагато гірша. У нас усіх, хто працює в стоматполіклініках, в стоматвідділеннях області, в комунальних 41% - це зубні лікарі. Тобто, по суті, 41% зубних лікарів мають бути звільнені. У мене було 5 зубних лікарів. Є заклади, в яких працює дві третини зубних лікарів. Безпосередньо, це стоматполіклініка Житомирського району."

  Керівник територіальним стоматологічним медичним об'єднанням Житомирського району Володимир Нижник: "Сім стоматологів і 12 зубних лікарів. Стоматологи тут у поліклінніці у Станишівці, Озерному та Новогуйвинську. І все, а решта у 9-ти селах працюють зубні лікарі. Всі зубні лікарі у мене в штаті. У даному випадку згідно з постановою Кабміну у відпустці без збереження до 24-го квітня. Весь колектив збережено згідно зі штатним розписом. Питання зубних лікарів вирішувалося до карантину через спалах коронавірусу. Ми були у міністерстві не один раз. Була домовленність із першим заступником міністра Семиволосом зустрітися у міністерстві. Там ми напрацювали таку систему, що зубні лікарі будуть лікувати карієс та його ускладнення і видаляти зуби у сільській місцевості за медичними показами. Документи лежать, вже готові є, але зараз. коли карантин, нікуди ніхто не їде. Питання "зависло" у повітрі. Але ми сподіваємося, що воно вирішиться".

Авторка Антоніна Тугас

Камера Олександр Данилюк

Джерело: suspilne.media

Новини Житомира

 

Последнее изменение Четверг, 02/04/2020

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework