Житомирщина вражає: найстаріший храм міста Малин

1784 року була заснована католицька громада Малина. Тоді ж була споруджена перша, ймовірно дерев'яна, будівля малинського костелу. 

Храм освятив о. Р. Закшевський. 1869 року святиня згоріла. 16 листопада 1884 року Єпископ Любовицький освятив новий храм. Храм спорудив Ігнатій Кордиш коштом княгині Цецилії Радзивілл. Ця будівля збереглася дотепер. Заповіт княгині передбачав 20 тисяч карбованців сріблом на будівництво святині, а також кошти на богадільню за умови надання в ній притулку віруючим людям. За переказами, тут перебував чудотворний лик Божої Матері, що 1869 року був переданий у католицький храм міста Києва. На жаль, подальша доля ікони є невідома.

Активна діяльність княгині Радзивілл стосовно будівництва першого в Малині костелу, до того ж в оригінальному класично-грецькому стилі, викликає незадоволення поміж деякими представниками єврейської громади та православного духівництва, які тривалий час поширюють містом різноманітні чутки про її страшні злодійства в темних підземеллях храму.

У 1913 році парафія налічувала 3400 вірних, а 1935 року цю святиню й багато інших було закрито за рішенням радянської влади. Перед Другою світовою війною тут було медичне училище, пізніше школа. У виру війни нацисти влаштували в підвалі храму в’язницю, але вірогідно перед цим там була катівня НКВС. Навіть у спогадах радянських солдат можна прочитати про "двоповерховий білий костел, що височить посеред міста".

З початку 90 років ХХ століття парафія в Малині почала відроджуватися. Офіційно її було відновлено і зареєстровано 1991 року за рішенням Житомирського облвиконкому №4 (32) від 22 лютого 1992 р. А 1 червня 1992 року храм було повернено вірним.

Храм споруджено в дусі стилю класицизм. Головний вхід на західному фасаді виконано у вигляді класичного чотириколонного портика давньогрецького храму. Тепер храм потребує реставрації.

Всі новини Житомира

Прочитано 2617 раз

Последнее изменение Пятница, 13/01/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework