Це варто побачити: Обитель, що знаходиться на березі Случа, має давню і багату історію

Храм Святого Великомученика Георгія Переможця велично підноситься на березі річки Случ серед лісів Полісся, в селищі Городниця (Житомирська область).

Тут же, на високому мальовничому пагорбі, розташовується і чоловічий ставропігійний монастир, який був відроджений настоятелем єпископом Городницьким Вікарієм Київської митрополії Олександром.

Обитель, що знаходиться на березі Случа, має давню і багату історію. За легендою, на місці, де сьогодні знаходиться селище Городниця, в минулому було місто. Одного разу в результаті нападу ворогів його повністю розорили, тому отримало назву Місто-Ніц, що означає «Міста немає». Місцеві жителі розповідають, що одночасно з містом був зруйнований і чоловічий монастир Святого Великомученика Георгія Переможця. У документальних джерелах про Городницю вперше згадується в XVII сторіччі.

У 1744 році в Городниці була зведена дерев'яна церква Святого Георгія. Жіноча чернеча громада при храмі відкрилася в 1891 році. Через десять років біля дерев'яної церкви побудували собор з каменю Святого Георгія. Щоб не було плутанини з однаковими назвами, старий храм перейменували на честь преподобного Симеона Стовпника. Жіноча чернеча обитель у 1914 році була перетворена в чоловічий монастир. Однак у такому вигляді обитель проіснувала всього дев'ять років, через те що в 1923 році влада ухвалила рішення про її закриття. У тридцятих роках храмовому комплексу було завдано нищівного удару - храм преподобного Симеона Стовпника зруйнували дощенту. Тільки в 1945 році зусиллями небайдужих парафіян собор почав функціонувати в якості приходу.

У 1979 році при приході організувався монастир, в якому існували обидві, жіноча і чоловіча, громади. Однак обитель існувала неофіційно, через те, що в державі процвітав атеїстичний режим.

Наприкінці 80-х років XX сторіччя на місці, де раніше стояла церква преподобного Симеона, розбудували однойменну кам'яну каплицю-вівтар. Тут в теплу пору року проводилися богослужіння. У 1994 році Блаженніший митрополит Київський і всієї України дарував монастирю ставропігію. З 1996 по 1997 роки в корпусі монастиря був облаштований храм на честь ікони Богоматері «Утамуй моя печалі», яка є головною святинею обителі. Тут також зберігаються частки мощей Георгія Переможця, святих Києво-Печерських та великомучениці Варвари.

Джерело: restgeo.com

Всі новини Житомира

Прочитано 2342 раз

Последнее изменение Среда, 22/02/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework