На Житньому ринку в Житомирі не допустили до продажу сім партій динь із високим вмістом нітратів, у кавунах перевищень немає

  На прилавках житомирського Житнього ринку великий асортимент фруктів та ягід: персики, чорниця, малина, лохина, аґрус, черешня, остання полуниця та ранні кавуни й дині. Перед тим, як потрапили на продаж, усі партії з солодкими плодами проходять перевірку у лабораторії.

   За словами завідуючого лабораторією, найчастіше рівень нітратів перевищує норму у динях, - розповідає zhitomir.info.

  «На сьогодні перевищень в кавунах не було виявлено жодного, але разом з тим, ми не допустили до реалізації сім партій динь. Вже сьогодні перед початком дослідження було виявлено дві партії динь, які недопущені до реалізації, у них перевищення вмісту нітратів було в два рази. Норма вмісту нітратів у динях – 90 мг/кг, сьогодні було виявлено 160 мг/кг і 110 мг/кг», – розповідає завідуючий лабораторією Євгеній Давидов.

 

  Працівниця лабораторії відбирає середню пробу від партії кавуна. Натирає її на тертці, потім цю масу відправляє до спеціального обладнання. За три хвилини маємо результат. Допустима норма нітратів у кавунах – 60 мг/кг.

  В інших фруктах, які реалізують на ринку, перевищення не фіксували.

  «Майже останні три-п'ять років чорниця з вмістом радіоактивного цезію не поступає до нас на ринок. Це, напевно, у зв'язку з тим, що у північних районах йде заготівля на місці, і вона до нас не доїжджає. Хоча раніше це дійсно були непоодинокі випадки. У персиках і вишні не було (нітратів, – ред.). В основному у персиках та вишнях можуть бути вади, у вишень чи черешень враження шкідниками, при транспортування вони пошкоджуються, гниють. В основному забраковуються партії за такими вадами», – каже Євгеній Давидов.

  Фахівці вкотре нагадують: найбезпечніше купувати фрукти в місцях офіційної торгівлі.

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework