Кому приносить «дивіденди» земля у Коростишеві?

   Депутат Коростишівської міської ради Микола Чиколай прокоментував ситуацію із непрозорим та неефективним землекористуванням у Коростишівській ОТГ.

  До речі, Микола Костянтинович більше 20 років очолював цю міську громаду. Найбільше запитань викликали останні рішення міської ради щодо назрілих проблем використання сільгоспугідь, що знаходяться у розпорядженні громади, - розповідає zhytomyrschyna.zt.ua

  — Не прийняття завчасно рішення, так само, як і прийняття неправильного рішення очільниками Коростишівської ОТГ однаково шкодять громаді та бюджету, — стверджує Микола Чиколай. — А причини можуть бути різними: чи то звичайний непрофесіоналізм, відсутність необхідної кваліфікації чи відповідальності, чи то й рівня моралі й совісті перед громадою. На жаль, сьогодні Коростишівський міський голова, окремі працівники виконавчого апарату і навіть частина депутатів «полинули» у деякі «неприємні ситуації», так м’яко скажу. Як результат, у цьому році міський бюджет недоотримає близько 4 мільйонів гривень, за попередніми прогнозами.

  — Хтось підраховував ці цифри? — цікавлюсь у Миколи Костянтиновича.

  — Так. Як депутат Коростишівської міськради я володію фінансовою ситуацією. Вже на 1 липня 2020 року приблизні бюджетні витрати — понад 12 мільйонів гривень. Де вони взялися? Вони виникли від того, що ефективне землекористування упродовж тривалого періоду, схоже, нікого зараз не цікавить у міській раді.

  Бо раніше, коли у міській раді земельний відділ очолював Євгеній Путято, він відразу професійно виявив величезні «щілини» в місцевому землекористуванні. Ми, до речі, разом тоді рахували, і вийшло, що через ці «щілини» щороку міський бюджет втрачав приблизно до трьох мільйонів гривень, через неунормоване використання землі лише одним великим орендарем, який об’єднує ТОВ «Агорохолдинг «Хортиця», «Полісся», «Агровістатур» та «Плай Плюс» і де засновником та керівником є Петраков Тарас Григорович. Виявляється, що він використовував значні площі угідь і майже нічого за це не платив. Причому, мова йде про комунальну землю та невитребувані паї в обсягах більше 700 гектарів.

  — По яких населених пунктах?

  — Це — сільгоспугіддя, що знаходяться у селах Щигліївці, Кропивні та деяких інших. Та згодом з’явилися, так би мовити, їх конкуренти в особі ТОВ «Щигліївка Агро», які запропонували прозорі й більш вигідні для громади умови оренди землі. Спочатку їм навіть дозволили «зайти» на територію Коростишівської ОТГ і виготовити відповідну технічну (земельну) документацію. А коли побачили, що тепер доведеться працювати у законний спосіб, то, як кажуть, «вмикнули задню», почали «ставити палки в колеса», а якщо говорити більш зрозуміло — не затверджувати земельну документацію і зволікали з рішеннями.

  — Декому, мабуть, простіше працювати у «каламутних» умовах?

  — Ясна річ, так більшу «рибку» можна зловити. Деякі посадовці хотіли, щоб сільгоспземля, що належить об’єднаній громаді, вже «прикормленими» сільгоспвиробниками й надалі використовувалася без належного документального оформлення. А нових сільгоспвиробників, які хочуть працювати у законний спосіб, під будь-якими (часто надуманими) приводами не допускати до оренди землі на прозорих, конкурентних умовах. Можливо (не можу стверджувати), що в цій, дещо «каламутній», ситуації є певна зацікавленість окремих відповідальних осіб Коростишівської об’єднаної громади.

  Варто зазначити, що нині раціональне землекористування є найбільшим джерелом фінансових надходжень для місцевих громад і для нашої — також. Отож ми бачимо недолугу земельну політику міської ради, яка через свої бездіяльність, безвідповідальність і безконтрольність поставила громаду на межу соціальної прірви.

  Подивіться уважніше на місто Коростишів. Воно ж занедбане, не прибране, не пофарбоване. Такого раніше не було. І це при тому, що цьогорічний бюджет нашої ОТГ сягає більше 200 мільйонів гривень. І щоб такий був жахливий стан! Інфраструктурно зараз місто Коростишів також не розвивається. Дехто із нинішніх посадовців місцевого самоврядування, на жаль, сприймає важливий процес децентралізації як зручну можливість збільшити свої заробітні плати та збільшити керівні штати.

  Ось приклад. Коли я працював Коростишівським міським головою, у нас тоді чисельність управлінців міської ради дорівнювала 20-ти та ще було п’ятеро технічних працівників. А сьогодні в міській раді задіяно вже більше 80 штатних працівників. Як результат: із 200 мільйонів, що отримує бюджет міськради, тільки на заробітну плату управлінцям витрачається приблизно 115 — 120 мільйонів. А ще потрібно заплатити за комунальні послуги, за газ, електроенергію. І що тоді залишається на розвиток міста? Майже нічого. Особисто я, як депутат міської ради, ніякого покращення для людей після утворення ОТГ не побачив.

  — Це дуже важливо, що ви це все бачите, як кажуть, із середини, берете участь у сесіях, знаєте, як приймаються рішення. Або як вони не приймаються чи взагалі гальмуються. Іноді здається, що депутати міської ради думають не про те, як наповнити бюджет громади, а навпаки, як його не наповнити. Чому, на вашу думку, так відбувається?

  — Мені, наприклад, все зрозуміло. Є прихильники (лобісти) авторів «старих» схем, які за оренду землі раніше не платили і зараз платити не хочуть. Тому, мабуть, й накладаються ці незрозумілі «вето» на рішення сесій, щоб затягнути затвердження технічної документації і не допустити нових сільгоспвиробників до оренди землі. І це стосується не лише комунальної землі. У мене є інформація про те, що навіть приватні паї частково у нас використовуються (орендуються) окремими сільгоспвиробниками без оформлення належних документів.

  Є інший яскравий приклад. У нас є Коростишівська райспоживспілка і вона протягом п’яти років не платить податок за землю, тому що Коростишівська міська рада не укладає відповідної угоди. Я маю на увазі земельну ділянку, де розташовано кооперативний ринок. А це — 1,3 гектара землі в центрі міста. І жодної копійки не надійшло в міський бюджет. Тільки тому, що відповідальні особи не можуть укласти необхідної угоди, а їздять по судах і всі ці суди чомусь міськрадою програються, а 5 років до бюджету громади не надходять належні кошти. А це — мільйони гривень!

  У міській раді кажуть, що не вистачає коштів на благоустрій території міста, щоб хоч бур’яни покосити. Приїздили якось випускники нашого педколеджу, вони були вражені безгосподарністю в місті й казали, що такого «бардака» вони тут ще не бачили раніше. Там вся вулиця (де розміщений педколедж) — у бур’янах і лопухах, а на клумбах квіти не ростуть.

  Я хочу більше сказати. У 2015 році за мого сприяння було розроблено Генеральний план забудови Коростишева, куди включили й землі, що межували з територією міста. Так ось, на сьогодні жодної сотки цієї землі як вільної вже немає, за 5 років «розбазарили» все. Можна, звичайно, перекласти провину на Держгеокадастр, бо він за межами міста землею розпоряджався. А де ж влада міста була? Це ж за її мовчазної згоди всю землю «роздерибанили», а там могли будувати житло сім’ї жителів Коростишева. Проте цю землю відвели чомусь мешканцям інших регіонів: одеситам, житомирянам, олевчанам, а місцевим жителям виділили лише незначну частину.

  Згідно з цим Генеральним планом ми намічали цілий невеликий мікрорайон там збудувати і населення Коростишева до 43 тисяч збільшити (зараз у Коростишеві проживають близько 25 тисяч жителів). А тепер там навіть сотку вільної землі знайти неможливо. Ця земля для міста, можна сказати, вже втрачена назавжди.

  Як відомо, ще у 2018 році Держгеокадастром було передано Коростишівській ОТГ більше 2000 гектарів землі за межами міста. Так ось, з того часу не було проведено належної роботи щодо її подальшого раціонального використання, тому бюджет громади за цей час втратив, за попередніми підрахунками, щонайменше 20 мільйонів гривень. Таку безвідповідальність надалі терпіти не можна. Особисто я буду робити все, щоб прикоротити безконтрольне використання ресурсу землі на території нашої громади, — на завершення розмови запевнив депутат Коростишівської ОТГ Микола Чиколай.

  Як бачимо, децентралізація дала чимало додаткових ресурсних можливостей для кожної об’єднаної громади, та, на жаль, на місцях не всі змогли цими перевагами вигідно скористатись. Отож величезний земельний ресурс подекуди працює не на добробут, бюджет громади, а працює (неважко здогадатись) на інтереси тих осіб, які цю землю безконтрольно використовують. А ще більш прикро те, що за ці багатомільйонні бюджетні втрати ніхто із посадовців новоствореної Коростишівської ОТГ досі ніяк не відповів.

Новини Житомира

  

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework