Житомирянка збирає і сушить лікарські рослини, характерні для Полісся

  Лікарські рослини, які ростуть на Поліссі, збирає та заготовляє житомирська травознавиця Наталія Дишлева. Жінка розповіла Суспільному, що кількість назв рослин, які вона зібрала та засушила за своє життя, становить більше сотні.

  Вона заварює із них чаї, виготовляє косметичні засоби та формує букетики, зокрема і до Маковея, - розповідає suspilne.media.

  За її словами, знатися на рослинах, збирати і сушити їх її навчила бабуся Вікторія, яка і сама виросла в родині травознаїв. Щоліта вона бувала у селі бабусі і разом із нею ходила у ліс, на поле чи на луг збирати лікарські рослини. А відтак іще зовсім маленькою вона знала, чим чебрець відрізняється від материнки.

  Наталія Дишлева: "Спочатку я збирала трави із бабусею, а потім і сама. Збирала їх усюди. Кожна рослина, кожна квітка мені до вподоби. І я добре, як і моя бабуся, знаюся на їх цілющих властивостях. Тож, і фах собі обрала відповідний – вчитель біології та хімії".

  Травознавиця розповіла, що збір трав у неї триває усе літо – від травня до серпня.

  Наталя Дишлева: "От сьогодні я збирала деревій. Це – одна із моїх улюблених рослин. А також традиційна рослина, яка входить до букету на свято Маковея".

  За словами жінки, окрім деревію, до такого букету вона додає маківки, , жіночу траву материнку, полин, чорнобривці, м’яту, любисток, чебрець, а також жито, пшеницю та овес.

  Наталя Дишлева: "Традиційний букет на Маковея відрізняється від того, який зазвичай продають до свята. Квіти, які тепер цвітуть на клумбах, чи, скажімо, червона калина, не є його складовими. А от червоною ниткою його перев’язували завжди".

  Наталія Дишлева розповіла, що, окрім естетичної краси, букети-на Маковея корисні для здоров’я.

  "Із деяких компонентів букету можна заварювати смачні та цілющі чаї . А ще наші пращури вірили, що він має магічну силу і оберігає дім злих сил", - сказала Наталія Дишлева.

 

 Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework