Через COVID-19 міський мамологічний центр у Житомирі не отримав гроші на повноцінний ремонт

  Малофункціональні операційні столи, застарілі лампи для підсвічування, підлога, яку не можна добре стерилізувати, та суміжний санвузол для пацієнтів відразу двох відділень. У таких умовах працює Житомирський міський мамологічний центр.

   Про це Суспільному розповів його завідувач Микола Міненко.

  За його словами, центр створили у березні цього року на базі частини приміщення хірургічного відділення комунального підприємства "Житомирська міська лікарня №1". Перш, ніж вселитися, у центрі зробили тільки косметичний ремонт, і то лише в окремих палатах.

  Житомирянин Сергій Зайцев розповів, що з онкологією його родина "живе" декілька років. "Коли ми дізналися, що в Житомирі відкрили мамологічний центр, де обстежуватимуть та лікуватимуть пацієнток із раком молочної залози, надихнулися. Бо знали, що там працюватимуть професіонали. Однак, коли туди потрапили, були вражені і розчаровані. Якось не оптимістично там все, похмуро. Чекали, що розпочнеться реконструкція, закуплять сучасні прилади. Так, власне, і обіцяли на початку, але, мабуть, коронавірусна криза стала цьому на заваді", - розповів Сергій Зайцев.

  За словами Миколи Міненка, за майже півроку існування центру створили достатньо велику базу пацієнток. Попередній запис здійснюється на 3 місяці наперед. У стаціонарі хірургічного відділення вже тривають операції з видалення онкопухлин. Планується, що найближчим часом у діагностичному відділенні, розташованому в міській поліклініці №1, встановлять сучасний цифровий мамограф з томосинтезом, який дозволить діагностувати рак молочної залози, діаметром 1 міліметр.

  "Але, на жаль, умови для лікування та діагностування далеко не найкращі. У стаціонарі, у передопераційній – стара плитка із пазами. Підлогу не можливо помити так, щоб вона була стерильною. І взагалі, підлога та стіни не відповідають санітарним вимогам. Тут повинен бути спеціальний лінолеум. Він має митися, стерилізуватися, оброблятися", - резюмував лікар.

Міський мамологічний центр у Житомирі працює у непристосованому відділенні на застарілому обладнанніМіський мамологічний центр у Житомирі працює у непристосованому відділенні на застарілому обладнанні  Микола Міненко: "У центрі поки що є одна палата на 4 пацієнтки з проблемами молочної залози. Вона більш-менш пристойна після косметичного ремонту, але в цій палаті немає санвузла та душу. Щоб жінки себе комфортно почували".

  Зі слів виконувача обов’язків керівника хірургічного відділення Володимира Беспалюка, санвузол та душова мають бути у кожній палаті, бо це норма міжнародних стандартів.

  Володимир Безпалюк: "Потрібен ремонт й у самій операційній. Останній раз ми робили його за гроші спонсорів. Але обладнання тоді не замінили. Воно ще з радянських часів. Є проблеми з навісними рефлекторними лампами, операційними столами. Вони взагалі ще з 60-тих років минулого століття. І вже давно вичерпали свій ресурс".

  Заступниця міського голови Марія Місюрова: "Ми розуміємо , що вдосконалювати матеріальну базу потрібно завжди. Тому, першою чергою, ми порушили питання перед депутатським корпусом на сесії міськради про виділення грошей на придбання сучасного цифрового мамографа. На даному етапі гроші виділені. І на 6-те жовтня призначено переговорний аукціон. Думаю, до кінця жовтня цей діагностичний прилад буде встановлений".

  Щодо ремонту приміщення, то, за словами посадовиці, грошей поки що немає. "Цього року більше 30 млн. грн. виділили на боротьбу з COVID-19. А  гроші могли б бути спрямовані на інше. І ми, представники місцевих органів влади, повинні підтримувати і розвивати матеріально-технічну базу наших лікарень. Думаю, гроші лікарня знайде. Дещо надійде і з міського бюджету. Тобто, гадаю, це питання буде вирішено. Але все ж таки, якщо хтось хоче допомогти центру, то може це зробити. Рахунки, куди можна переказати гроші, у доступному форматі".

Авторка Антоніна Тугас

Камера Сергій Кобилянський , Віктор Підвисоцький

 

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework