Реконструкція Звягельської фортеці в 3D-форматі: чи стане ідея новим сучасним брендом міста?

  Рік тому було озвучено ідею реставрувати фортецю в Новограді-Волинському і зробити тут стилізовану звягельську кав’ярню. Задум згодом трансформувався в проведення археологічної розвідки в історичній частині міста.

   «Ідея зробити чергове кафе переросла в реконструкцію замку XVI-XVII ст., що був власністю князя Острозького. На цю більш значиму, ідеологічну та глобальну ідею спонукали історичні дослідження, науковий підхід в аналізі залишків нашої фортеці і команда компетентних людей в галузі реконструкції історичних пам’яток», — написав у мережі ініціатор справи, земляк-інвестор Олексій Заруцький.

  А 3 вересня містянам було презентовано 3D-модель Звягельського замку. Виконавець — Інститут археології НАН України. За словами розробників, фортеця була набагато могутнішою, аніж те, що від неї залишилося. Висновок зроблено після відтворення вигляду споруди до найдрібніших деталей 1620 року. Історичний ролик із використанням сучасних технологій отримав багато схвальних відгуків.

  Для створення віртуальної моделі замку було проведено дослідні роботи: археологічну розвідку під керівництвом старшого наукового співробітника Інституту археології Національної академії наук України Андрія Петраускаса, сканування георадаром, аеро-, фото- і відеозйомку. Фотограметрію фортеці виконала компанія «Skeiron». Генеральне прибирання засміченої території фортеці, організоване колективом Новоград-Волинського краєзнавчого музею, значно допомогло провести необхідні роботи.

  Вивченням архівів, історичних згадувань, інвентарних описів для відтворення найдрібніших деталей замкової споруди займався архітектор із реставрації історичних пам’яток Валерій Міщенко. Ось що він написав після презентації роботи: «Моя нова реконструкція — замок князів Острозьких у Новограді-Волинському. Робота виявилася набагато складнішою, ніж я думав, коли тільки починав працювати. Адже замок як архітектурна пам’ятка був майже не досліджений до цього часу. Довелося робити все з нуля: обстежувати руїни, робити обміри, сканування, дослідження георадаром, аналізувати старі плани, малюнки, фотографії, перекладати з польської мови описи замку XVII століття тощо. На відео — результат складання пазлу з багатьох фрагментів. Дякую Віталію Терещуку за надані матеріали та Юрію Міщенку за переклад інвентарних описів».

  Як і будь-яка історична реконструкція, кажуть спеціалісти, задля створення цілісної візуалізації нова робота містить й логічні припущення, і художні доповнення за аналогами того часу. Формат реконструкції у вигляді 3D-моделі дозволятиме в майбутньому вносити корективи та уточнення, з надходженням нових даних.

fort2 color

  Колоритна ідея історичного музею на території фортеці сподобалася новоград-волинцям, адже вони скучили за атрибутикою, здатною створити нові, потужні місцеві бренди. Почалися обговорювання: наскільки може змінитися місто, відтворивши легендарний замок у своєму серці.

  Одна з найважливіших деталей у 3D-презентації — річка Случ, яка колись була судноплавною, а нині обміліла до катастрофічного стану. Відтак, із реконструкцією чи без, а краєвид із веж замку на Случ із прекрасного стрімко перетворюється на скорботний. Цей факт дуже хвилює громаду, але досі, на жаль, безрезультатно.

  З цього приводу Олексій Заруцький розмірковує: «У нашій пам’яті ще 20 років тому річка була набагато більшою, і якщо нічого не робити, то через якийсь проміжок часу вона може зникнути. Виходячи з цього, я ініціював вивчення досвіду, яким чином протистояти обмілінню річки. Маємо отримати комплексне рішення від фахівців та можливість якісно вплинути на соціально-економічне становище міста».

  Звягельчани погоджуються, що разом із водною артерією і новими загрозами проблеми водопостачання, Новоград втрачає частинку ідентичності. А відновлення і замку, і Случі — крута ідея, здатна посприяти туристичному розвитку. «Зараз веду перемовини з українськими та європейськими містобудівниками. Необхідно детально «зв’язати» територію фортеці з місцевою інфраструктурою. І за декілька років, можливо, Новоград стане схожим на Кам’янець-Подільський чи інше, натхненне історією місто!» — зауважив інвестор Олексій Заруцький.

Юлія Климчук, zvyagel.com.ua

Новини Житомира

 

 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework