Житомирян безкоштовно тестують на наявність гепатиту С та ВІЛ

Житомирян безкоштовно тестують на наявність гепатиту С та ВІЛ

  У Житомирі усіх бажаючих безкоштовно тестують на наявність гепатиту С та вірусу імунодефіциту людини. 23 листопада перевірилися 99 людей – у жодного із них хвороби не виявили.

   Про це Суспільному розповіла завідуюча відділенням "Клініка дружня до молоді" Дитячої лікарні імені Башека Ганна Піцань. За її словами, через 10 хвилин після здачі крові пацієнт отримує свій результат:

  "Цей безоплатний, швидкий тест на ВІЛ-інфекцію та вірусний гепатит С робиться наступним чином – береться кров з пальця. Крапелька крові потрапляє у віконечко касети, додається буфер, засікаємо 10 хвилин. І результат через 10 хвилин готовий. Обстежуваному повідомляємо результат. Негативний чи позитивний. Якщо негативний, то ми нагадуємо, як себе вберегти. Якщо – позитивний, то необхідне подальше обстеження. Тому ми направляємо людину до центру СНІДУ на обстеження і в подальшому лікування, яке є безоплатним".

 

  Тестування відбулося в обласному медичному центрі здоров’я. Таким чином Житомир долучився до Європейського тижня тестування на ВІЛ та Гепатит С.

  Житомирянка Галина каже, про те, що в обласному медичному центрі можна безкоштовно пройти тест на ВІЛ-інфекцію та гепатит С, дізналася з Інтернету:

  "Я дізналася про безоплатне тестування з сайту центру громадського здоров’я. Біля центру розміщено намет, в якому можна ознайомитися з необхідною літературою. На мою думку, кожна людина повинна прийти і перевіритися, чи дійсно в неї є ці хвороби, чи навпаки – немає, щоб вона спала спокійно".

 

  Психологиня кабінету довіри відділення профілактики та боротьби з ВІЛ обласного спеціалізованого центру Вікторія Сенкевич розповідає, що попри те, що Україна залишається умовним лідером на європейському просторі, щодо поширеності ВІЛ є певні позитивні зрушення:

  "Є певний оптимізм, пов’язаний з тим, що сьогодні молодь все рідше інфікується у віковій групі 15- 24 роки. Ми бачимо суттєві зниження поширеності ВІЛ. Ми вважаємо, що спрацювали саме профілактичні заходи. Профілактика ВІЛ-інфекції є дієвою в Україні".

 

  Соціальний представник громадської організації "Перспектива" Олександр Климченко, який присутній на тестуванні, знає наскільки небезпечний гепатит С на власному досвіді:

  "Я у свій час також інфікувався гепатитом С. Для мене це була неприємна новина. Це був 2016 рік, у мене була велика вірусна навантаженість. Десь більше 8 мільйонів – це дуже багато. Не було апетиту, був депресивний стан. Температура, ломота у суглобах. І я просто поставив собі за мету вилікуватися. Наразі у нас вже є лікування препаратами прямої дії. Вони впродовж 3-х місяців знищують вірус в організмі. Сьогодні я повністю здоровий".

 

Авторка: Антоніна Тугас

Камера: Віктор Підвисоцький

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework