Житомиряни поділилися спогадами про референдум за незалежність

Житомиряни поділилися спогадами про референдум за незалежність

  1 грудня житомиряни Олександр Козицький та Олександр Батанов поділилися з кореспондентами Суспільного спогадами про референдуму за незалежність України, який відбувся 1 грудня 1991 року.

   Житомирянин Олександр Козицький розповів Суспільному, що в 1991 році він агітував житомирян йти на референдум. За його словами, голосувати 1 грудня він йшов разом з родиною:

  "Я брав активну участь у підготовці референдуму, ми листівки розповсюджував. Ми, тобто члени Народного Руху України, на той час найбільш потужної організації. Це не була партія, це була громадська організація. Але це були люди, які стояли на засадах державності. Для мене це був святковий день, я разом із дружиною, батьками зранку пішов на дільницю і проголосував. Дільниця була в училищі культури. Ми проголосували за незалежність України. Були великі надії, які трошки не справдилися. Але головне, що Україна – незалежна. Це найбільше досягнення".

Житомиряни поділилися спогадами про референдум за незалежність  Житомирянин Олександр Батанов розповідає, що також взяв участь у референдумі за незалежність:

  "Перед тим був референдум у березні, тоді більшість проголосували за Радянський Союз. Але ситуація змінилася. Це приємна та незабутня подія. Як би не нарікали, але вже українські хлопці не служили десь в Афганістані чи Чечні. Наша Україна стала незалежною, могутньою, однією з кращих європейських країн!".

Житомиряни поділилися спогадами про референдум за незалежність  У Держархіві області зберігаються газети 1991 року, каже представниця установи Олена Кальчук:

  "Ось ми бачимо бюлетень для таємного голосування, кожній людині треба було виявити свою волю. Станом на 1 грудня 1991 року право вибору в Україні мали понад 37 мільйонів людей. Кількість тих, хто проголосував на той день, становила понад 31 мільйон. Житомирська область проголосувала так – понад 95% виборців проголосували за незалежність".

Житомиряни поділилися спогадами про референдум за незалежність  Наразі через карантинні обмеження архів зачинений для відвідувачів. Виставка архівних документів доступна онлайн на сайті Держархіву області.
 
 

Авторка: Наталія Дехтієвська

Камера: Ігор Грач

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework