На Житомирщині перевірили якість води в 6000 криниць – в кожній третій вода не відповідає нормам

На Житомирщині перевірили якість води в 6000 криниць – в кожній третій вода не відповідає нормам

  У Житомирській області перевірили якість води в 6000 криниць – 2202 проби не відповідають санітарним нормам. Найбільше відхилень зафіксували в Любарському, Попільнянському, Чуднівському, Ружинському, Пулинському та Андрушівському районах.

  Про це Суспільному розповіла виконуючий обов'язки завідуючого відділенням організації санітарно-гігієнічних досліджень Житомирського обласного лабораторного центру Святослав Ковтун.

  Найбільше відхилень від санітарних норм зафіксували в Любарському, Попільнянському, Чуднівському, Ружинському, Пулинському та Андрушівському районах.

  Кореспонденти Суспільного із фахівцями лабораторії Поліського національного університету дослідили якість води в селі Вереси Житомирської міської територіальної громади.

  Першу пробу працівники лабораторії взяли з криниці жительки села Євгенії Степанчук. Жінка каже, що криниці вже більше 50 років. Перед вживанням воду з неї жінка завжди кип'ятить.

  "Після зими вода прибавилася, трошки жовтувата у мене, але з днями вона осяде, очиститься, – розповідає Євгенія Степанчук. – Але в чайнику є осад, коли кип'ятиш воду, то він з'являється з часом. Сиру воду не п'ємо, стараємося купувати, а так – миємося, перемо і їсти варимо в воді з криниці. Якщо чай, то тільки кип'ячену використовуємо, сиру стараємося не пити".

На Житомирщині перевірили якість води в 6000 криниць – в кожній третій вода не відповідає нормам

  Лаборантка вимірювальної лабораторії Поліського національного університету Інна Можарівська відібрала воду з криниці у літрову ємність.

  "Зараз ми відібрали воду для загального аналізу на визначення 14 показників. Ми визначимо якість питної води, чи вона придатна до вживання або може бути тільки технічною. Дані аналізи ми будемо проводити в лабораторії Поліського національного університету, вода відбереться також і для баканалізу і тоді ми зможемо сказати більш точно, чи ця вода є придатної для споживання", – розповіла Інна Можарівська.

На Житомирщині перевірили якість води в 6000 криниць – в кожній третій вода не відповідає нормам

  Наступну пробу взяли з криниці в центрі села. Тут щодня набирають воду жителі навколишніх будинків.

  "Після зими рівень води збільшився, воду ми кип'ятимо і п'ємо, хороша водичка, – розповіла жителька Вересів пані Галина. – Коли воду кип'ятимо, то білий наліт залишається. Ми не фільтруємо воду. Раді, що хоча б води вистачає на прання, помитися і помити посуд".

  Третій зразок зі свердловини знімальній групі принесла жителька села Тетяна Мельничук.

  "Вода на смак – хороша, вона не має запаху, але, коли її кип’ятити, то вона залишає дуже багато осаду. Я вам набрала півтора літри своєї води, щоб ви перевірили чи усе нормально", – розповіла Тетяна Мельничук.

На Житомирщині перевірили якість води в 6000 криниць – в кожній третій вода не відповідає нормам

  За результатами аналізу на кислотність в усіх трьох зразках цей показник перебуває у нормі.

  "Щодо нітратів, то перший результат – вода чиста від нітратів, щодо води другого та третього зразків – там вміст нітратів вдвічі перевищує допустиму норму", – розповів головний інженер вимірювальної лабораторії Поліського національного університету Василь Хомюк.

 

  Лаборантка вимірювальної лабораторії Інна Можарівська каже, що за результатами дослідження, вода в криниці Євгенії Степанчук не відповідає санітарним нормам.

  "За результатами дослідження другого зразка, це криниця загального користування, вода теж не відповідає санітарним нормам, – говорить Інна Можарівська. – Третій зразок – це свердловина пані Тетяни – теж не відповідає санітарним нормам. З приводу інших зразків, то вода теж не є придатною до вживання".

  Із нецентралізованого постачання найбільше відхилень зареєстрували у Любарському, Чуднівському, Бердичівському, Черняхівському, Попільнянському, Ружинському та Андрушівському районах. Найбільше відхилень за критеріями: вміст заліза, жорсткість, кольоровість, каламутність.

 

Автор: Сергій Косюченко

Камера: Віктор Підвисоцький

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework