На Житомирщині презентували орнамент області рушника єднання «Цвіт вишиванки». ФОТО. ВІДЕО

На Житомирщині презентували орнамент області рушника єднання «Цвіт вишиванки». ФОТО. ВІДЕО

  12 грудня, у Житомирській ОВА відбулася презентація орнаменту Житомирщини в рамках Міжнародного проєкту рушника єднання «Цвіт вишиванки».

  Участь у заході взяли начальник Житомирської ОВА Віталій Бунечко його заступник Юрій Денисовець, начальник Управління культури та туризму ОВА Анатолій Душко, представники профільних структурних підрозділів, громадськість та ЗМІ.

«Український рушник є одним з символів культури, який має глибоке історичне значення. Адже рушник – оберіг української родини. І у горі, і у радості він завжди поряд. Пам’ятаю, як моя бабуся вишивала рушник, яскраві орнаменти якого досі зберігають спогади мого дитинства. Щиро дякую майстриням та науковцям за збереження української спадщини. Це має велике значення для нашої ідентифікації як вільного народу», – зазначив Віталій Бунечко.

  Рушник є невіднятною частиною українських традицій та обрядів. Він супроводжує людину протягом всього життя, починаючи від народження, весільних церемоній, святкувань, і аж до останньої подорожі. Вишиті орнаменти на рушнику несуть в собі символічне значення – вони можуть бути оберегами, втілювати побажання щастя, здоров’я, достатку, або висловлювати глибокі почуття та повагу.

  Житомирщина долучилася до всеукраїнського проєкту Міжнародний рушник-єднання «Цвіт вишиванки», який стартував ще у 2013 році в Тернополі. Ініціаторами виступили Голова Української всесвітньої координаційної ради Михайло Ратушняк та Голова Благодійного фонду «Цвіт вишиванки» Євген Філь.

  У 2020 році до ініціаторів рушника-єднання долучився «Музей національно-визвольної боротьби Тернопільщини», що взяв на себе обов’язки інформатора акції.

  Нині на рушнику вже вишиті орнаменти з Тернопільщини, Івано-Франківщини, Канади, Польщі, Німеччини, Черкащини, Полтавщини, Січеславщини (Дніпропетровщина), Італії, Великобританії, Австрії, Латвії, Литви, Естонії, Львівщини, Криму, Волині, Рівненщини, Хмельниччини, Буковини, з останнім вишиванням, що відбулося на Вінниччині.

  04 жовтня 2023 року Міжнародний рушник-єднання «Цвіт вишиванки» прибув з Вінниччини на Житомирщину, де його урочисто передали заслуженим майстриням народної творчості України Оксані Дедюль та Ніні Бондар. Над проєктом візерунка спільно працювали вишивальниці Житомирського обласного центру народної творчості та Житомирського обласного краєзнавчого музею.

  У майбутньому планується продовження вишивки з орнаментами з Одещини, Сумщини, Закарпаття, Миколаївщини, Донеччини, Харківщини, Чернігівщини, Луганщини, Київщини, а також з країн світу, де проживає українська діаспора: США, Австралія, Іспанія, Португалія, Франція, Словаччина, Хорватія, Грузія, Румунія, Туреччина, Чехія, Молдова, Казахстан, Аргентина, Бразилія. За завершенням проєкту на рушнику буде представлено орнаменти з 24 областей України, АР Криму, міста Києва, а також 26 узорів з країн, де компактно проживає українська діаспора.

Новини Житомира

 

Последнее изменение Воскресенье, 17/12/2023

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework