×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 525.

У Житомирі відкрили виставку архівних документів державотворення в України

Сьогодні у Житомирі, з нагоди Дня незалежності України на третьому поверсі облдержадміністрації відбулося відкриття тематичної стендової виставки документів і періодичних видань.

Вона відтворює панораму подій, які передували здобуттю нашим народом державної незалежності. Нагадаємо, що днем раніше ця експозиція також була представлена й у Державному архіві Житомирської області, - повідомляє прес-служба ОДА.
«Усі офіційні документи, що засвідчують період державотворення в України 1917–1920 та 1922 років включно, видалися Центральною Радою. Нині їх зберігають у відповідних музеях міста Києва. Тому на цій стендовій виставці ми представляємо, зокрема, копії сторінок із газетними матеріалами та окремих рішень органів виконавчої влади на місцях», - директор Державного архіву Житомирської області Станіслав Синицький.
Виставка умовно поділена на кілька періодів, які представлені на трьох стендах. Так, перший із них присвячений періоду відродження національної Української держави (1917-1920 роки). Його наповнюють копії чотирьох універсалів Української Центральної Ради, положення про грошову одиницю незалежної України, про державні символіку та мову.
Центральне місце експозиції займають Акт проголошення незалежності України від 24 серпня 1991 року та Постанова Верховної Ради України від 20 лютого 1992 року № 2143-ХІІ «Про День незалежності України».
На третьому стенді розміщені копії публікацій у виданнях «Народна Воля», «Волынсике народне известия», «Радянська Житомирщина», «Вісник Волинського губернського комісара», «Волынская Заря», «Радянська Україна», «Житомирщина», «Голос України», «Урядовий кур’єр» і «Віче». Адже на шпальтах цих газет протягом 1917–2014 років виходили друком матеріали про здобуття Україною незалежності та її становлення. Зокрема у статтях «Чорний вівторок», «Сам не знаю, де погину…» та «З початку збройного протистояння на сході України вже загинули 20 житомирських десантників» (список станом на 01.07.2014 р.) відображені події Революції Гідності 2013-2014 років, проведення АТО на сході держави та подаються імена загиблих борців за незалежність України у наші дні.
 «Учора наш колектив проводжав співробітника – головного спеціаліста сектору організації та координації архівної справи Руслана Кондратюка. Він як доброволець братиме участь у проведенні АТО. Руслан Юрійович – найкращий архівіст і краєзнавець Державного архіву Житомирської області. Ми слідкуватимемо за перебуванням нашого колеги на сході України і будемо всіляко його підтримувати», – повідомив Станіслав Синицький.

Последнее изменение Вторник, 19/08/2014

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework