ОСТАНІ НОВИНИ

 

 

 

 

×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 525.

На Житомирщині лісівники вчилися сортувати деревину і будувати рекреаційні зони

Як відомо, лісові насадження у процесі росту проходять різні стадії розвитку.

n 2701167527В перші роки молоді рослини розростаються, утворюють густі зарості, в яких активно розвиваються чагарникові та малоцінні породи.

Відтак, густі насадження відчувають нестачу світла, води, поживних речовин. Якщо таким насадженням не надати своєчасної допомоги, то може статися їх масове відмирання. Тому, з метою забезпечення в насадженнях сприятливих умов для головних порід, і проводяться планові рубки догляду, при яких вирубуються всі небажані дерева.

Отож в усі часи лісівники вважають рубки догляду за лісом - важливим лісогосподарським заходом, спрямованим на вирощування високопродуктивних лісостанів, господарсько - цінних порід. Адже вони передбачають періодичне вирубування дерев з метою поліпшення породного складу насаджень, підвищення їх якості, продуктивності й біологічної стійкості, скорочення строків вирощування технічно стиглої деревини, посилення водоохоронно - захисних функцій та інших корисних властивостей лісу, - повідомляє ЖОУЛМГ.

В процесі таких рубок, накопичується чимала кількість деревини різних сортиментів. Як найбільш ефективно використати її, що одержується в процесі рубок догляду і використовується споживачами? Про все це і йшла мова на нараді – семінарі у Сирницькому лісництві ДП «Словечанський лісгосп», яка була проведена з ініціативи його директора Олександра Павлушенка.

У своєму виступі до учасників семінару, а це,  окрім лісничих, були й окремі інженерно-технічні працівники та головні спеціалісти, директор лісгоспу звернувся до присутніх з такими словами, що одним з найважливіших завдань, з якими доведеться зіткнутися нам в найближчому майбутньому, є перехід від суцільних рубок до вибіркових, повна або часткова відмова від суцільних рубок буде ставати все більш актуальною.

Тож продукція рубок догляду має стати важливим  чинником для економічної ефективності діяльності підприємства. І хоча не всяка рубка догляду супроводжується використанням вирубаної деревини, але питома вага її має збільшуватися. Наше завдання в перспективі  зводиться до того, щоб всі рубки догляду супроводжувалися повним використанням одержуваної від них деревини й інших видів лісопродукції.

Затим учасники нараду – семінару побували у двох ділянках лісництва, де планово проводилися рубки догляду. До речі, в одній з них цю роботу було завершено і працівники лісництва сортували отриману деревину по группах – пиловник, вагон – стойка, дрова тощо. Адже всі вони мають різну реалізаційну ціну на ринку лісопродукції.

Варто сказати, що ціна різниться також від довжини того чи іншого сортименту продукції.

Далі  своїми думками з приводу почутого і побаченого поділилися головні спеціалісти та окремі лісничи підприємства, які акцентували увагу присутніх на тому, що призначення і проведення вибіркових рубок вимагає значно більш високої кваліфікації спеціалістів і майстрів лісу, ніж призначення і проведення суцільних, а також і більшої роботи. При однаковому обсязі заготівлі деревини для вибіркових рубок потрібна набагато більша площа, окрім того, для кожної вибіркової рубки має бути визначено значно більшу кількість параметрів, ніж для суцільної.

А ще призначення і проведення вибіркової рубки вимагає й кращого знання природи лісу, враховуючи особливості конкретного виділу і типу лісу, лісопатологічну ситуацію, а також багато інших факторів. Та головне тут - з насадження потрібно вилучати дерева  сухостійні, всихаючі, сильно ослаблені, пошкоджені шкідниками і хворобами за умови, що вилучення цих дерев не призведе до зменшення повноти   деревостанів.

n 2701167527 1

n 2701167527 1

Прочитано 3096 раз

Последнее изменение Среда, 27/01/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

ТУРИЗМ

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework