ОСТАНІ НОВИНИ

 

 

 

 

×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 525.

Таємничі місця козацької слави, які має відвідати кожен українець

Для того щоб об'їхати місця, де кувалися знамениті козацькі легенди, вам вистачить і однієї відпустки. Але ця відпустка стане незабутньою.

n 0802167701Почніть з Гайдамацького Яру у Вінницькій області та завершите свій екскурс в легендарну історію козаків на Хортиці.

Журнал Фокус зібрав місця козацької слави, в яких можна не просто вивчити історію, відчути себе нащадком великих сміливців і стати сильнішим, усвідомивши, яка кров в тобі тече.

Гайдамацький Яр (Вінницька область)

Серед українських сіл особливе місце займає Буша у Вінницькій області, адже всього в кілометрі від нього знаходиться заповідне місце - Гайдамацький Яр. Крім того, що на його території ви побачите більше сотні химерних скульптур, створених природою, окрема історія - система печер і підземних ходів.

За легендою, саме тут переховувалися козаки в часи війни з Польщею. І понині кажуть, що десь у яру закопаний їх скарб. Хто знає, можливо, вам вдасться його знайти.

П’ятницький цвинтар (Тернопільська область)

Цвинтар у тернопільському Кременці - одне з найстаріших, його історія бере початок в XVI ст.

Коли в 1648 році козаки Максима Кривоноса штурмували Кременецький замок, саме на цьому кладовищі ховали загиблих бійців. Якщо вірити легендам, після одного виснажливого бою козаки настільки вибилися з сил, що не могли навіть поховати своїх побратимів. У підсумку похорони вирішено було перенести на наступний день.

Але коли козаки прокинулися, то побачили свіжі могили, над якими стояли білі кам'яні хрести, а там, де були поховані бандуристи, - надгробки у вигляді бандур.

Згідно з легендою, вночі хтось поховав загиблих козаків і поставив на їх могилах білі хрести.

Колодязь любові в Суботові (Черкаська область)

Селище Суботів відомо в першу чергу як резиденція славного українського гетьмана Богдана Хмельницького.

Як свідчать легенди, недалеко від центру села стоять три криниці, які були викопані за наказом Хмельницького на честь загиблих козаків. А зараз, за ​​місцевим повір'ям, якщо дівчина вип'є води з трьох колодязів поспіль, то протягом трьох днів знайде свого коханого.

Звідки це пішло? Ця легенда народилася ще в ті далекі часи, коли козаки гинули сотнями і знайти собі улюбленого дівиці було зовсім не просто. Ось і запримітили вони, що якщо випити водички з колодязів, то незабаром знайдуть своє жіноче щастя.

У Суботові розташовувалася резиденція Богдана Хмельницького

Острів Хортиця (Запорізька область)

За Геродотом, на Хортиці народився батько скіфського роду Скіф

Про це легендарному острові можна говорити годинами. Напевно, ні з одним місцем в Україні не пов'язано стільки легенд та історій про геройство запорізьких козаків. Вже повірте, на Хортиці розташовані не тільки такі загальновідомі туристичні об'єкти, як комплекс "Запорізька Січ".

Наприклад, у північній частині острова в скелях можна знайти розколину - "Зміїну печеру". Геродот, який побував на Дніпровських порогах і берегах, писав про загадкову країну Гілею, де Геракл зустрівся з прекрасною Змій-дівиця. Так от, сталося це не де-небудь, а саме в цій самій печері. Тут же у них народилося і троє синів - Агафірс, Гелон та Скіф. Останньому, як ви здогадалися, довелося стати на чолі могутнього скіфського роду.

А неподалік, на острові Середній Стовп є виїмка в півтора метра - козацька миска. Чому миска? А бо нібито в особливо жарку погоду прямо з цієї "миски" козаки годували один одного півтораметровими ложками! Хоча є й інша версія: мовляв, миска ця була купіллю для молодих дівчат, які після купання ставали гарніша і молодша.

На острові Хортиця розташовані такі відомі туристичні комплекси, як "Запорізька Січ"

Але найбільше легенд ходить про козацьке золото... У Січі накопичувалося чимало скарбів, зброї і грошей. Щось козаки добували в бою самі, щось перепадало від розподілу загального видобутку. А не станеш же ти волочити за собою скарби в кожному бою, от і ховали їх козаки.

Заривали цінності не тільки під землею, але і під водою. І якщо козак гинув в бою, то його скарб так і залишався недоторканим. З ліквідацією Січі козаки визнали своє переселення тимчасовим, тому й не стали брати з собою свої скарби. Протягом століть на Хортиці знаходили золоті хрести і монети. Але крім золота острів зберігає ще і безліч таємниць.

n 0802167701 1

Прочитано 2997 раз

Последнее изменение Понедельник, 08/02/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

ТУРИЗМ

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework