×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 525.

Семен Ігорович Семенченко

Семе́н І́горович Семе́нченко, попереднє ім'я Костянтин Ігорович Грішін; *6 червня1974, Севастополь, УРСР) — український військовик, командир батальйону спеціального призначення «Донбас» Національної гвардії України, сформованого з добровольців, капітан резерву, майор Національної гвардії України.

semenchenko

Біографічні відомості

Народився 6 червня 1974 року в Криму, жив на Донбасі; за свідченням Семенченка — «сам росіянин, жінка — українка, діти — українці». Здобув освіту кінорежисера

На життя заробляв підприємницькою діяльністю. Брав активну участь у громадському житті суспільства: в 1990-х «був редактором двох газет, потім — керівником благодійного фонду і декількох громадських організацій».

З 2005 по 2010 рік директор ПП "Компанії «Євролайн» (м. Севастополь).

В 2011 році з дружиною заснував ТОВ «Обласна кур'єрська служба» (м. Севастополь).

Власник компанії «Нове супутникове телебачення».

Участь у АТО

У серединi квітня 2014 року для боротьби з бойовиками самопроголошеної Донецької народної республіки Семенченко сформував з громадян України батальйон«Донбас».

29 червня прибув до Києва з вимогою припинення перемир'я та введення воєнного стану. Провів демонстрацію під Адміністрацією Президента та виступив на сцені Майдану.

29 липня народний депутат Олександр Бригинець повідомив, що командир добровольчого загону «Донбас» Семен Семенченко дістав призначення — він відповідальний за Артемівськ.

19 серпня, під час зачистки Іловайська, перебуваючи в передніх лавах, був поранений і прооперований в Дніпропетровську. Продовжував координацiю функцiювання батальйону «Донбас» пiд час лiкування.

В кiнцi серпня 2014 року Семенченко закликав керiвникiв місцевих загонiв самооборони, патріотичних об'єднань та молодiжних воєнізованих організацій по всiй України розпочати органiзацiю всеукраїнського партизанського руху:

Вітчизна в небезпеці! І всім, кому вона дорога, я закликаю почати об'єднуватися і готуватися до народної війни - єдиного засобу, здатного не просто зупинити орду, а змести її до чортової матері з історичної реальності.

8 вересня 2014 року стало відомо, що комбат Семенченко ініціював нове громадське об'єднання — «Українську військову організацію»: «42 організації висловили готовність приєднатися до ініціативи, яка тоді називалася „Партизанським рухом“, а зараз отримує новий, більш широкий зміст».

Політична діяльність

Брав участь у Першому та Другому Майданах.

На парламентських виборах 2014 року комбат Семенченко вирiшив баллотуватися від партії львівського полiтика, мера мiста Андрія Садового — «Об'єднання „Самопоміч“». 12 вересня 2014 року оприлюднено виборчі списки «Самопомочі», в яких комбат фігурує під номером 2, а Андрій Садовий — номер 50. В ефірі «Еспресо.TV», комбат так пояснив причини свого рiшення йти у «велику полiтику»:

Є речі, які необхідно робити вже зараз до виборів в Раду. Це перш за все ситуація з пораненими, полоненими, з людьми, які загинули. Найчастіше відбуваються ситуації, коли люди, які потрапляють у полон, дуже довго визволяються. Там дуже великий ланцюжок погоджень. Я думаю, що за «мінськими угодами» ці люди повинні бути вже на волі. Зараз будемо організовувати потихеньку громадський тиск. Без криків, без мітингів разом матерями і дружинами. Щоб нам дали звіт, як це відбувається.

Одним iз пунктiв програми Семенченка є розбудова створеної ним «Української військової організації», яка мобiлiзує громадкiсть для сприяння процесу формування єдиної системи територіальної оборони в Українi. Як зазначив Семенченко:

Це система підготовки людей, відбір людей за мотивацією. За ними не бігатимуть мами і дружини з криками «віддайте нам наших дітей». Це люди більш старшого віку, які для себе вже все вирішили і мають мотивацію на захист Батьківщини. Багато хто не мають можливості поповнити батальйони, армію. Вони підуть у війська територіальної оборони в своєму регіоні.

Своє бачення майбутнього України як кiнцевої мети своєї політичної діяльністі комбат Семенченко сформульовав так:

Наша Україна-мрія – це сильна, незалежна країна, де діятимуть ті закони, які дозволятимуть людям добиватися у житті результатів, згідно своїх здібностей, не маючи родинних зв'язків, або протекції. Війна закінчиться коли країна стане сильною, а суспільство – справедливим.

Мiжнародна дiяльнiсть

14 вересня 2014 року Семен Семенченко в складi делегацiї «Української військової організації» прибув до Сполучених Штатiв Америки, де вiн зустрiвся з членами Конгресу, представниками Пентагону, американської громадськостi та української дiаспори. Обговорювалися шляхи допомоги США в створеннi системи територіальної оборони в Українi.

Питання про справжнє ім'я

В інтерв'ю різним виданням Семен Семенченко довгий час розповідав, що Семен Семенченко — це псевдонім, що його справжнє ім'я було зовсім іншим, але зараз по паспорту він став Семеном Семенченко і під таким ім'ям буде жити далі.

З січня 2014 року на всіх публічних заходах Семенченко одягав балаклаву, пояснюючи це тим, що він родом з Донбасу і побоюється за власне життя і життя своєї родини, якщо прихильники ДНР зможуть ідентифікувати його. Балаклаву він зняв лише 1 вересня.

Наприкінці липня 2014 року хакери з групи «КіберБеркут» опублікували власне розслідування, в якому стверджували, що їм вдалося ідентифікувати людину, що ховається під псевдонімом «Семен Семенченко». За версією хакерів ним виявився Костянтин Ігорович Грішін, власник компанії «Нове супутникове телебачення». Варто відзначити, що опубліковані хакерами дата і місце народження Грішина співпали з датою і місцем народження Семенченко (06.06.1974, Севастополь).

Колишній начальник штабу батальйону «Донбас» — Сергій Єрьомін в інтерв'ю «Обозревателю» 4 вересня 2014 розповів, що при першому знайомстві з Семенченко в лютому 2014 року, Семен називав себе Костянтином.

На прес-конференції організованій «Обозревателем» 7 вересня 2014 р колишній боєць батальйону — Віктор Кондратюк розповів, що справжнє ім'я Семенченко — Костянтин Грішін. Донецький журналіст Артем Фурманюк також підтвердив, що під час спілкування з Семеном в березні 2014 року, Семен називав себе Костянтином.

В інтерв'ю «ТСН»2 жовтня 2014 року на питання, чи знали родичі про те, що він — це він, коли Семенченко надів балаклаву (і взяв псевдонім), Семен відповів: «звичайно (знали), „кіберберкут“ їм свою версію вже розповів. Я зірка російського телебачення ще з квітня. Дуже швидко з'явилися мої фотографії (з проукраїнського мітингу) … Випадково хтось впізнав мене, і почалися з'ясування біографії і демонізація особистості». Тим самим, Семенченко побічно підтвердив розслідування хакерів (в частині прізвища), яке спочатку якраз і спиралося на фото Костянтина Грішина з проукраїнського мітингу і на листи дізналися його людей.

У передачі «Інсайдер» на українському телеканалі «ICTV» 10 жовтня 2014 Семенченко вперше зізнався, що до того як він змінив ім'я, його звали Костянтин Грішін.

Сім'я

Семенченко має дружину Московець Наталію Олегівну i четверо дiтей; вiн тривалий час приховував обличчя та особисті дані, щоб захистити сім'ю та близьких, якi перебували на території Криму, окупованого Російською Федерацією, та в Донецьку. Тому на публіці Семенченко весь час з'являвся одягнутим у балаклаву, яка приховувала все обличчя, крім очей. Як пояснив Семенченко:

Це було викликано тим, що у мене залишалися близькі родичі у двох регіонах, окупованих Путіним — у Донецьку та в Криму. І незабаром останні родичі у мене евакуюються. До речі, не всі з них, на жаль, підтримують Україну — це все ж і громадянська війна теж, на жаль.

Нагороди та вiдзнаки

21 серпня 2014 року майор Семен Семенченко «за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України», а також за бойові заслуги проявлені при визволенні міст Артемівськ, Попасна та Лисичанськ, був вiдзначений Орденом Богдана Хмельницького III ступеня; 1 вересня 2014 року орден був вручений. Також, Семенченко був нагороджений іменною табельною зброєю з правом довічного носіння — пістолетом Форт-17 вітчизняного виробництва. Під час офіційної церемонії нагородження, в якiй прийняв участь чинний прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, Семенченко вперше публічно зняв балаклаву.

Прочитано 2350 раз

Другие материалы в этой категории:

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework