×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 525.

У ЖДУ імені Івана Франка показали фільм про мандри української столиці

2 березня студенти та викладачі переглянули і обговорили документальний фільм «Дві столиці»

n 0303168102 1виробництва Національної телекомпанії України 2013 року 107 ауд. історичного факультету Житомирського державного університету імені Івана Франка .

Про це повідомляє прес-центр ЖДУ імені Івана Франка.

Презентація фільму «Дві столиці» у ЖДУ імені Івана Франка  започатковує показ документальних фільмів  з циклу «Українська мрія» про нашу ближчу історію, яка потребує спокійного врівноваженого осмислення. Історію України радянської доби «Українська мрія» намагається трактувати з наукової точки зору, змальовувати виразно та нетривіально. Серед фільмів циклу «Українська мрія» розповіді про Миколи Хвильового і Олександра Шумського, Михайла Волобуєва та Володимира Винниченка, Віктора Петрова (В. Домонтовича) та Михайла Грушевського.

За словами автора ідеї, співавтора сценарію і ведучого фільму, головного наукового співробітника, керівника Центру історичної політології Інституту політичних та етнонаціональних досліджень імені І. Ф. Кураса НАН України, доктора історичних наук, професора Юрія Шаповала, стрічка «Дві столиці» серед іншого розкриває простий прийом розбалансування українців на дві групи. Перша – з україноцентричним світоглядом, друга – з залишками  пострадянського мислення і небажанням слухати іншого. Такий ментальний розкол є величезною проблемою українців.

n 0303168102

А режисер фільму, співавтор сценарію і режисер Національної телекомпанії України Ірина Шатохіна пояснила, чому вирішили повернутися до стрічки, яка була відзнята ще у 2013: «Ми почали працювати над фільмом у 2013 році, адже у 2014 мав бути ювілей поверхня столиці до Києва і стрічка була підготовкою до цієї події, яка, до речі, не дуже була й висвітлена у ЗМІ. Та й трагічного 2014 нам було не до 70-річчя повернення столиці до Києва. Цей фільм викликає дуже багато асоціацій з подіями 2013-2014 років». Також додає, що події, про які йдеться у фільмі «Дві столиці» і які охоплюють період з 1919 по 1935 рік, відтворено за допомогою кінохроніки, що збереглася у державному архіві кіно-фото-фонодокументів ім. Пшеничного (Київ). Під час роботи над фільмом зйомки проводилися у сучасному Харкові та Києві на місцях подій, про які йдеться у фільмі. Ведучий фільму – відомий український історик, професор, доктор історичних наук Юрій Шаповал, який з 2008 року працює разом з творчим об’єднанням документальних фільмів Національної телекомпанії України над циклом документальних фільмів «Українська мрія».

Презентацію фільму тривалістю 42 хвилини для майбутніх істориків організували Центр історичної політології Інституту політичних та етнонаціональних досліджень імені І. Ф. Кураса Національної академії наук України, творче об’єднання документальних фільмів Національної телекомпанії України (цикл «Українська мрія»), благодійний фонд підтримки історичної та культурної спадщини міста Житомира та Житомирської області «Житомир», видавничий дім «Життєвир», Житомирський державний університет імені Івана Франка, Київський інститут бізнесу і технологій, Житомирська філія та Житомирська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Олега Ольжича.

Модераторами обговорення стрічки про мандри української столиці у ХХ столітті виступили  президент БФ «Житомир», видавець Ігор Фомін і видавець Валерій Косенко.

n 0303168102

Последнее изменение Четверг, 03/03/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework