×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 608.

Історичний Житомир і сучасне місто: природничий факультет ЖДУ ім. Івана Франка. ФОТО

А ми продовжуємо висвітлювати старі та оновлені пам’ятки Житомира. Сьогодні, вашій увазі ми презентуємо найпершу триповерхову будівлю у Житомирі.

Масивна триповерхова будівля, де тепер знаходиться природничий факультет Житомирського державного університету імені Івана Франка, є в місті, по-своєму, унікальною спорудою. Це — перший триповерховий будинок у Житомирі, побудований у 1882 році в стилі неокласицизму для першого в історії міста вищого навчального закладу — єврейського вчительського інституту. Відтоді тут назавжди оселилася освіта і наука. А ще він є пам’яткою архітектури і містобудування (охоронне свідоцтво № 174).
Історія цієї будівлі пов’язана з Житомирським рабинським училищем, яке було відкрито у м. Житомирі у 1846 році у зв’язку з «подписанием высочайшего указа 13 ноября 1844 года, было повелено учредить для приготовления учителей еврейского закона и раввинов — раввинские училища, сравнив их в отношении к общим предметам с гимназиями». Училища мали забезпечувати вчителями талмуду усі єврейські громади величезної імперії. «В раввинских училищах евреям предметам обучать в учительском отделении в такой степени, чтобы воспитанники оного могли преподавать сии предметы в училищах 1-го и 2-го разрядов, а в раввинском — сколько необходимо для образования раввина, отклоняя, если не при самом начале, то, по крайней мере, при первой представляющейся возможности, все излишние философские умозрения комментаторов Талмуда». У секретній записці було зазначено: «По открытии обоих раввинских училищ (Житомир і Вільно) объявить во всеобщее сведение, что по истечении 20 лет никто не может быть определен в учители еврейских предметов, ниже избран в раввины, если не обучался в таком училище».

Последнее изменение Четверг, 18/08/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework