Церква в Кліщах: дерев'яна церква у покинутому селі Великі Кліщі на Житомирщині

Унікальна діюча церква в Кліщах Народицького району Житомирської області.


У відселеному понад 25 років тому селі Великі Кліщі Народицього району поміж Малином і Народичами на Житомирщині стоїть дерев'яна православна церква Арх. Михаїла, збудована 1889 р., що й сьогодні приймає охочих помолитися наодинці посеред глухих поліських лісів.
Стародавнє поліське село Великі Кліщі на дорозі з Малина в Народичі було повністю відселене в 1990 році внаслідок критичного забруднення після Чорнобильської катастрофи.
Довший час у селі проживала лише одна людина - легендарна баба Настя Аврамчук, вона ж Балабеня - яка відмовилася від переселення й протягом років сама доглядала покинути церкву. З роками занепаду та після кількох пожеж дивом вціліла церква Арх. Михаїла (раніше Св. Миколая) лишилася єдиною спорудою колись великого села.
Протягом останніх 10 років церкву доглядають та власним коштом проводять реставрацію ентузіасти. На Різдво, Великдень та Зелені свята в церкві покинутого села править служби священик сусідньої парафії Московського патріархату. Час від часу в місцевій газеті публікуються також оголошення про майбутні служби, на які збираються колишні мешканці села Великі Кліщі та інших відселених околиць.
Попри те, що на Поліссі досі є чимало лісових капличок, церква в Кліщах є унікальною спорудою такого розмірі, що ніколи не замикається й продовжує діяти без постійного настоятеля у повністю покинутому селі. Всередині церкву прикрашає багатий і яскравий, типово православний розпис. Подорожні лишають у храмі записки на молитви за здоров'я та упокій.

Мешканці навколишніх районів вважають церкву у Великих Кліщах особливо благодатною й часом приїздять сюди помолитися наодинці з Богом. Поширена легенда про цілющу силу тканину, яку потрібно залишити в церкві на ніч, аби потім на ранок прикласти її до хворого місця на тілі.
Як доїхати? Машиною або автобусом з Народичів або Малина. За кілька кілометрів від церкви знаходиться село Базар з його величним монументом воїнам УНР, полеглим у Битві під Базаром 1921 року. По дорозі з Малина можна оглянути також цвинтар російських старовірів у селі Бродники та добре пообідати.


За матеріалами www.polissya.eu

Последнее изменение Понедельник, 29/08/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework