Житомирщина надзвичайна: Палац Мезенцева

З 1865 року Новоград-Волинський з прилеглими селами перейшов у володіння сім`ї графа Уварова. 

Через деякий час одна з дочок знаменитого генерала вийшла заміж за полковника Мезенцева. В якості приданого за дочкою граф дав маєток в Ново-Звягелі, тоді ще село близько Новоград-Волинського.
Після революції село стало частиною міста і жовта будівля, іменоване будинком Мезенцева, тепер знаходиться в межах міста.
У маєтку знаходився палац, побудований князем Любомирським, і новий власник взявся його переробити. Закінчувати реконструкцію довелося синові господаря В. Мезенцева.
Відреставрований в 1903 році палац має незвичайний зовнішній вигляд. Він поєднує в собі елементи відразу трьох стилів: бароко, класицизму і ренесансу.
В кінці 19 століття такий напрямок в будівництві було дуже популярно і іменувалося стилем історизму. Двоповерховий цегляний палац з баштою покритий штукатуркою і пофарбований жовтою фарбою. Він стоїть на березі річки, що доповнює його схожість із середньовічним замком, адже саме до отримання такого ефекту прагнув архітектор.
Будинок побудований з двох частин, з`єднаних холом і широкими сходами. Спочатку біля палацу було дві вежі, але одна була зруйнована і не зведена заново. Біля замку розбитий великий дендропарк.
Після революції будинок віддали сільськогосподарському технікуму, а через деякий час він став штабом однієї з дивізій. І на території дендропарку з`явилися зміцнення так званої «Лінії Сталіна».
Зараз потрапити до палацу або парк неможливо, так як це закрита територія. А мандрівникові, який побажав оглянути пам`ятку, залишається милуватися фасадом і табличкою на ньому з іменами воєначальників.

 

Джерело: nvcity.wordpress.com

Последнее изменение Пятница, 09/09/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework