Сім природних чудес Житомирщини

  Житомирщина - стародавній край. Цей край зачаровує будь-якої пори, особливо влітку. Мальовничими квітчастими килимами вкривається все навкруги, а поля заростають золотим колоссям. Природа Полісся кличить на оглядини та має чим здивувати.

   1. Парк ім. Миколи Островського 
У місті Коростень, у самих берегах річки Уж, знаходиться парк ім. Миколи Островського. Розташувавшись на гранітній скелі, парк має велику кількість історичних знахідок. Такі, як пам’ятник княгині Ользі та її легендарні купальні. На іншому березі - Добрині Микитовичу, що, начебто, був корінним жителем міста. Тільки тут щороку проходить Міжнародний фестиваль картопляників. А місце відпочинку прикрашає символ древлянського міста - пам’ятник деруну.

  2. Камінне село

  В Олевському районі, на схід від села Рудня-Замисловицька, можна знайти скупчення великих валунів, що розтягнулися у лісовому масиві на 15 гектарів. Воно зветься Камінним селом або ж Кам’яним. Існує багато версій виникнення цього місця. Чи то 20 тисяч років тому валуни приніс льодовик, чи то залишки підніжжя вже давно зниклих гір. З урочищем пов’язані численні легенди та міфи. А загадкове місце з кам’яним відбитком стопи відвідують тисячі паломників та туристів.

  3. Коростишівський кар’єр

  Поблизу траси Коростишів-Київ знаходиться затоплений гранітний кар’єр, нагадуючи природу Скандинавії. Замість колишніх копалин тут простяглося штучне озеро, глибиною до 20 метрів. Подекуди зустрічаються гранітні скелі, що манять екстремалів та відчайдух. А мішаний ліс створює незвичайно красивий пейзаж, нагадуючи землі стародавніх вікінгів. Тут було знято багато кінострічок, таких як серіали “Відьма”, та новинку минулого року - “Сторожова застава”. Варто зазначити, що кар’єр знаходиться поблизу міста, тому знайти його не важко.

  4. Замкова гора в Житомирі

  Замок розташувався на пагорбі річки Кам’янки. А перша згадка про нього датується наприкінці XIV століття, коли його захопив князь Вітовт. Місто постійно потерпало від набігів та грабунків, тому було вирішено збудувати оборонну систему. Круті схили, штучні вали та канави, два підвісних мости забезпечували укриття майже 5000 місцевим. Також були вириті підземні ходи, що зіграли важливу роль в обороні замку. Через визвольні війни та пожежу до наших днів майже нічого не лишилося від цієї величної споруди. На території знаходиться парк, а про славетні часи нагадує пам’ятник воїну Житомиру - засновнику міста.

  5. Скеля “Голова Чацького”

  Скеля названа в честь відомого на Волині просвітителя Тадеуша Чацького та є геологічною пам’яткою державного значення. Вона розташована на лівому березі річки Тетерів та має висоту близько 30 метрів. За легендою, польський шляхтич Чацького кинувся з обриву, втікаючи від козаків. Інші вважають, що скеля названа в честь засновника Кременецького ліцею Т. Чацького. Чудово споглядати з пагорба біля Монументу Слави чи з оглядового майданчику на греблі Тетерівського водосховища. В гарну погоду, це дуже популярне місце відпочинку, де можна також побачити скелю “Чотири брати”.

  6. Прямовисна стіна каньйону Дениші

  На південному заході Житомира, у самому серці річки Тетерів, знаходиться Прямовисна стіна гранітного каньйону. Скеля складається з декількох видів гірських кристалічних порід та має статус пам’ятки природи України. Її висота понад 20 метрів над берегом водойми, а протяжність каньйону досягає двух кілометрів. Круті береги, казкові ущелини і стіни утворюють справді незвичайний краєвид. Це не просто приманка для туристів, але й важливе місце для проведення тренувань альпіністів. Частина стіни видніється із місцевого водосховища, утвореного в 1970 році після побудови дамби. Інша частина велично розташувалася над водою. Саме ці мальовничі пейзажі привертають увагу туристів та змушують повертатися знову.

  7.Соколовський кар’єр

  З’явився внаслідок навмисне затопленого гранітного кар’єру спеціальною технікою та вибухівкою. Раніше тут добували камінь, але завод функціонує і до сьогодні. Кар’єр має глибину понад 100 метрів та приваблює дайверів з інших міст. У прозоро-чистих глибинах деінде навіть можна побачити затонулі автомобілі. Так на дні водойми довгий час пролежали Жигулі, допоки з машини не стали витікати масло і бензин. Тоді власник заводу потурбувався, щоб дістати авто на поверхню.  Щороку, влітку та зимою, багато бажаючих навідуються, аби скупатися в джерельній воді. Хоча кар’єр є частиною закритої території, до водойому можна дістатися без труднощів. Для відвідувачів тут виділена окрема територія. А близькість до житлових будинків додає ще один плюс Соколовському кар’єру.

Джерело:  20.ua
Новини Житомира

 

Последнее изменение Четверг, 06/06/2019

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework