Радомишль: Скарбниця пам’яток. ФОТО

Радомишль: Скарбниця пам’яток. ФОТО

  Радомишль – одне із найбільш відвідуваних туристами міст Житомирської області. Виною цьому – замок “Радомисль” – музейно-готельно-розважальний комплекс, створений із водяного млина.

   Це реально класний об’єкт, до якого в уікенд прямують екскурсійні автобуси і легковики, це приклад правильної реконструкції, в результаті якої пам’ятка архітектури отримала друге життя, - розповідає ukrainaincognita.com.

  Замок “Радомисль” (текст із Вікіпедії).

  У 1902 році у місті Радомишль де річка Мика впадає у Папірянський став, було споруджено великий млин, який працював до 1960-х років.

  У 2007 році млин придбала Ольга Вадимівна Богомолець для влаштування музею «Замок Радомисль». Впродовж реконструкції 2007—2011 років було виявлено, що споруда була зведена на залишках фундаменту давнішої будівлі. У результаті була висунута версія, що оскільки район міста, де знаходиться будівля млина, зветься Папірня, раніше на цьому місці знаходилася відома з хронік Радомишльська папірня, зведена між 1612 і 1615 рр. за наказом архімандрита Києво-Печерської лаври Єлисея Плетенецького (між 1550 і 1554—1624).

radomysl1

radomysl1

radomysl1

  Замок “Радомисль”.

  Внаслідок досліджень, що проводилися під час реконструкції і реставраційних робіт, був встановлений також оборонний характер споруди, де розміщувалася папірня. Крім того, виявлено, що будівля зведена на підземній гранітній скелі, яка йде вглиб землі на кілька метрів.

  Господиня Замку — доктор Ольга Богомолець. Історико-культурний комплекс «Замок Радомисль»
В процесі реставрації були відтворені інтер’єри XVII—XIX ст. В 2008—2009 роках до основної будівлі була добудована вежа 35 м заввишки, на якій був встановлений дзвін.

  В 2009 році поблизу будівлі млина був встановлений на течії річки Мики пам’ятник засновникові Радомишльської папірні Єлисею Плетенецькому. Це перший в Україні пам’ятник цьому видатному церковному діячеві і перший пам’ятник людині на водній поверхні.

radomysl1

  Музей ікони.

  Офіційне відкриття історико-культурного комплексу «Замок Радомисль» відбулося 30 вересня 2011 року.

  Основною цікавиною історико-культурного комплексу «Замок Радомисль» є Музей української домашньої ікони. Його експозиція і фонди налічують понад 5 тисяч образів і скульптур (православних, унійних і католицьких), створених у XVI—XX ст. різних куточках України — від Закарпаття до Слобожанщини і від Сіверщини до Криму. Серед них — багатометрові домашні іконостаси і крихітні подорожні ікони, козацькі «ковчеги» і гуцульські складні, ікони писані на полотні, вилиті з металу і вирізані з дерева.

  Значно більше про замок “Радомисль” є у Вікіпедії.

  Радомишль — одне із стародавніх міст Полісся і України. Свою сучасну назву Радомишль отримав не відразу. Вперше Радомишль згадується у літописі 1150 року під назвою Мичеськ, пізніше — Микгород. Старовинна назва древлянського міста походить від назви річки Мика, а та — від загальнослов’янського дієслова «микати», що означає «робити швидкі й різкі рухи». Така назва може свідчити, що в старі часи річка Мика могла мати стрімку течію. Нині Микгородом називається сучасний район Радомишля, де понад сто років працює відома пивоварня.

radomysl1

radomysl1

radomysl1

  Миколаївська церква.

  За княжої доби Мик-город мав вигідні стратегічні умови для розташування укріплення і побудови городища, адже його із обох сторін омивали річки Тетерів і Мика. Як свідчать перекази і як згадує у своїх працях Михайло Грушевський, на сучасному Микгороді було поставлено град.

  1390 — у грамоті київського князя Володимира Ольгердовича місто згадане під назвою Мицько при Тетереві.

  Приблизно у 1-й половині XVI ст. з’явилася нова назва міста. Після чергової татарської навали його з Микгорода перенесли на стратегічно вигідніше місце — стрімкий лівий берег річки Тетерів. За народною етимологією, «радісна мисль» про переселення і дала нову назву поселення — Радомисль. За іншою версією, вона походить від імені людини (аналогія: Земомисл, Осмомисл). Деякі автори припускають, що Радомисль або Радомисл означало людину, названу або вшановану як промисел чи знаряддя промислу. Перша писемна згадка назви «Радомисль» належить до 1569 року. З 1946 року вживається сучасна назва «Радомишль».

  Назву «Радомисл» або «Радомисль», скоріше за все, могли принести переселенці з Волині або Червоної Русі, де й досі збереглися містечка саме з такою назвою.

  Текст із Вікіпедії.

radomysl1

  Водонапірна вежа.

radomysl1

  Костьол

radomysl1

radomysl1

Повітова лікарня.

radomysl1

  Гімназія.

  В 19 столітті Радомишль був повітовим центром. У кожному повітовому центрі був ряд обов’язкових установ та відповідних будівель. Були вони і в Радомишлі: повітові лікарня, гімназії – чоловіча і жиноча, присутні місця, повітова в’язниця і тд. Частина цих будівель збереглася.

  В Радомишлі понад 50% населення в кінці 19 століття становили євреї. Збереглася частина житлових єврейських житлових будівель та великий кіркут.

  У Радомишлі є кірха, яка нині виконує функції будинку на кілька квартир. Найстаріша будівля міста – римо-католицький костьол, який у радянський період так сильно спотворили, що в ньому важко впізнати не лише храм, а й взагалі щось старовинне.

  В центрі міста є дві домінанти – Миколаївський собор, зведений у 1877-1882 роках, та побудована у радянський період водонапірна вежа. Центральна частина міста зберегла планувальну структуру вулиць 19 століття, які займали достатньо велику площу, і якби збреглася забудова… Загалом Радомишль – цікаве місто, із значною кількістю будівель 19 – початку 20 ст. В місті є декілька гарних садиб, хоча знайти їх зовсім непросто.

  Радомишль має потенціал, перетворитись на справжній туристичний центр, ну а поки туристи їдуть лише у замок “Радомисль”.

  Фото Романа Маленкова.

radomysl1

radomysl1

radomysl1

radomysl1

  Одна із міських садиб.

radomysl1

radomysl1

radomysl1

  Міська забудова.radomysl1

  Колишня німецька кірха.radomysl1

radomysl1

Єврейський цвинтар.

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework