×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 525.

Чи загрожує вірус Зіка житомирянам?

Всесвітня організація охорони здоров’я стурбована стрімким поширенням по світі хвороби, викликаної вірусом Зіка.

n 1002167742Проте, українців запевняють, що нам, як і більшості країнам Європи, де є зима, поширення цього вірусу боятися не варто.

Вірус був виявлений в 1947 році в Уганді і довгий час залишався неактивним. У 2015 році зареєстровано різке зростання захворюваності в країнах Латинської Америки, зокрема в Бразилії і Колумбії. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, число заражених в цьому регіоні може досягти трьох-чотирьох мільйонів, передає прес-центр УОЗ.

У Європі поки зафіксовані окремі випадки зараження у туристів з Німеччини, Швейцарії, Данії, Швеції, Великобританії, Португалії, Нідерландів та Ірландії котрі повернулися з відпочинку. У ВООЗ попереджають, що вірус також може поширитися на Африку й Азію.

Поширюється вірус в основномучерез укуси комарів роду Aedes,в основному видуAedes Aegypt. Однак на початку лютого в США зафіксовано перший випадок зараження вірусом Зіка статевим шляхом.

Вірус не передається повітряно-крапельним шляхом, при поцілунках або рукостисканні, але можливе зараженняшляхом переливання крові, як і при тропічній лихоманці, яка є спорідненою вірусу Зіка.

Інкубаційний період (час із моменту контакту з вірусом до появи симптомів) хвороби, викликаною вірусом Зіка, точно не відомий, але ймовірно, становить кілька діб. Симптоми захворювання: підвищення температури тіла, висипання на шкірі,  почервоніння оболонок очей і сильні болі у суглобах, нездужання й головний біль. Ці симптоми зазвичай є слабко вираженими й зберігаються упродовж 2–7 днів.

Вірус не викликає ускладнень у дорослих, але становить загрозу для вагітних.Підвищує ризик народження дитини з мікроцефалією– захворюванням, що характеризується значним зменшенням маси головного мозку, що стає причиною розумової відсталості і неврологічних відхилень. У Бразилії виявлено вже більше 4 тисяч таких випадків, багато малюків не виживають.

Вакцини і ліків від цієї хвороби не існує. Експерти в галузі охорони здоров'я заспокоюють, що у Європі у холодну пору року можуть фіксуватися лише поодинокі випадки зараження:вірус не здатний поширюватися при холоді, оскільки, комарі, які його розносять, не здатні в таких умовах розмножуватися.

Вагітні жінки й жінки що планують вагітність, повинні проявляти особливу обачність для захисту від укусів комарів під час відвідування країн, де відбувається передача вірусу Зіка, або, без крайньої необхідності, утриматися від поїздок до Латинської Америки. Особам що подорожують до ендемічних регіонів слід дотримуватись заходів з профілактики укусів комара. Для цього необхідно використовувати репеленти, носити одяг (бажано світлих тонів), що закриває як можна більшу частину тіла, застосовувати фізичні бар’єри, такі як сітки, закриті двері й вікна. Крім цього, важливо позбутися місць можливого розмноження комарів, у разі їх наявності проводити дезінфекційні заходи. При появі перших симптомів захворювання невідкладно звертатися за кваліфікованою медичною допомогою.

Чи є небезпека вірусу Зіка для України

Головне, що, комарі, які є розносниками вірусу, у нашій країні не живуть. Їм просто не підходить наш клімат – вони полюбляють тепло й вологу. Наші ж комарі, які з’являються у нас навесні, цей вірус не переносять. Зараження ж від людини до людини поки що офіційно не зафіксоване. І навіть ті туристи, які можуть привезти з країн Америки це захворювання в Україну, швидко видужують без побічних ускладнень і не несуть небезпеки для оточуючих. Тож нам, як і більшості країнам Європи, де є зима, поширення цього вірусу боятися не варто.

Последнее изменение Среда, 10/02/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework